Tuesday, November 30, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Kesian Jose Mourinho


Inilah kekalahan paling teruk yang dialami oleh Jose Mourinho sepanjang karier jurulatihnya. Bayangkanlah sampai 5-0 tu lawan musuh tradisi Barcelona. Dulu Real Madrid, tak silap aku musim lepas Real Madrid pernah kalah 6-2 dengan lawan yang sama. Tapi kali ini tanpa balas. Gol Barcelona dijaringkan oleh Xavi Hernandez, David Villa 2 gol, Pedro dan Suarex.

Team Real Madrid kali ini bukan team biasa sebab team sekarang ni aku rasa lagi mantap kot dengan adanya Mesut Ozil, Ronaldo, Karim Benzema, Sami Khidera, Calvalho, Pedro Leon, Xavi Alonso dan lain-lain lagi. Memang sebuah team idaman @ lengkap tapi tetap gak kalah. Bagi pendapat aku la, team yang dibarisi ramai 'star' tidak menjamin kemenangan sebab masing-masing mempunyai ego tersendiri. Untuk mewujudkan team yang baik kene ada teamwork macam Barcelona dan Chelsea. Hahahaha....Bukan macam Manchester City dan Real Madrid.

Monday, November 29, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Rasulullah S.A.W Laknat Perempuan Nipiskan Bulu Kening


FIRMAN Allah bermaksud: Dan katakan kepada perempuan-perempuan yang beriman, supaya mereka menahan sebahagian penglihatan, memelihara kehormatannya dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya) selain daripada yang nyata (mesti terbuka daripada bahagian badannya yang sangat perlu dalam pekerjaan sehari-hari, seperti mukanya dan tapak tangan). Dan hendaklah mereka sampaikan kudungnya ke leher (tutup kepalanya sampai ke leher dan dadanya), dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya), kecuali kepada suaminya, bapanya, bapa suaminya, anak-anaknya, anak-anak suaminya, saudara-saudaranya, anak-anak saudara lelaki, anak-anak saudara perempuannya, sesama perempuan Islam, hamba sahaya kepunyaannya, lelaki yang menjalankan kewajibannya tetapi tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan - umpamanya pelayan-pelayan lelaki yang sudah tua dan tiada lagi mempunyai keinginan kepada perempuan) dan kanak-kanak yang belum mempunyai pengertian kepada aurat perempuan. Dan janganlah mereka pukulkan kakinya, supaya diketahui orang perhiasannya yang tersembunyi (misalnya melangkah dengan cara yang menyebabkan betisnya terbuka atau perhiasan seperti gelang/rantai kakinya nampak). Dan taubatlah kamu semuanya kepada Allah, hai orang yang beriman, supaya kamu beruntung. (Surah an-Nur, ayat 31) 


Wahai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. (Maksud surah al-Ahzab, ayat 59) 


Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Menurut Bukhari, Nabi Muhammad saw melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Hadis riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari) 


Siapa saja wanita yang memakai wangi-wangian, kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina. (Hadis riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban) 


Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya. (Hadis riwayat at-Thabrani)


Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) 


Asma binti Abu Bakar menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Hadis riwayat Muslim dan Bukhari. 


Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Hadis riwayat at-Tabrani dan Baihaqi).


Gearbox

Suatu hari, aku kelaparan. Lalu aku menyelongkar peti sejuk. Di dalam peti sejuk aku ada macam-macam cuma ia tak sama macam poket doremon yang ada pintu suka hati. Tengah aku menyelongkar peti sejuk tersebut. Aku menjumpai gearbox...!!!!


Bukan menda ni la. Ada pulak menda ni simpan dalam peti sejuk. 


Haaa...ni la yang orang panggil gearbox tu. Tanpa melengahkan masa lagi. Aku membuat sesuatu yang menyelerakan aku, lagi-lagi di waktu hujan-hujan nih....kih3....


Inilah hasilnya. Sedap kan...hahaha...Nak la tu....:p

Never Forget

Never Forget_ Maher Zain ft. Mesut Kurtis


Jom layan lagu ni. Memang best...:)

Kene Terjah By Anak Dara..??


Nak join x??? Ad syarat2nya... Syarat2nya sonang aje, tutup mata pun buleh buat. Jom lihat:

Jadi follower blog AnakDaraDen
sudah... 
 Copy banner kat sebelah dan letakkan di sidebar blog anda 
sudah.... 
 Post entry mengenai contest ini(tajuk entry korang "Jom Terjah Blog AnakDaraDen"), sertakan sekali pic di atas ya dan tag 2 orang rakan korang.
sudah gak.....saya tag dyna n wawaa
Alert kan kat AnakDaraDen yg korang dah join contest ini di comment box ye so senang AnakDaraDen nak terjah nanti. Mudah kan?
ye2.....sangat mudah sebab copy jerk....hak3....siap komen dah tu...


nak tau lagi jelas.....cuba korang klik kat sini -->> &^)&*^$

Award Followers


Award followers dr is....thanks ea....:)
Sunday, November 28, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Buat Malu Jerk

Kat mana-mana mesti kita akan lihat sebarang pergaduhan, tak kiralah dalam bentuk apa pun bermula dari perang mulut, lepas tu mula la naik tangan dan disusuli juga dengan kaki. Pergaduhan selalunya akibat perselisihan faham atau ada perkara yang menyebabakan ketidakpuashatian (tol ke eja gitu) dalam sesuatu perkara. Maka terbitlah pergaduhan.

Semua orang pernah melihat dan mengalami pergaduhan. Tak kira la dia orang Melayu ke, Cina ke, India ke dan kaum lain-lain ke. Semua pernah bergaduh. Tipu sangat la die tak pernah bergaduh. Bergaduh ni terbahagi kepada dua, 1 secara baik dan 1 ag secara kasar. Cara baik ni bertujuan untuk menyelesaikan sesuatu pendapat manakala secara kasar ni tau nak pukul je...Hahahaha.....

Tapi yang paling memalukan kalau sesama bangsa tu bergaduh sampai nak berbunuh-bunuh. Tak tau la bangsa mana kan. Sapa terasa 2 terasa la. Aku malas nak sebut. Apa salahnya duduk berbincang sama-sama selesaikan apa yang tak puas ati tu. Lagi satu kalo laki bini bergaduh, habis macam nak pecah rumah dengar nya. Masa tu la kita nak tengok UFO pon kan....Hihihi....Kalau nak bergaduh dok dalam rumah sambil volume sederhana tak apa tapi ni bergaduh dah la kat luar, sound system pulak ngalahkan kenduri kawin punye sound system tu. Sama je macam pasangan di bawah ni bergaduh. Tengok la...........

Friday, November 26, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

dR. Rozmey Hampa Dengan Kutipan Filem 2 Alam


Kesian dR. Rozmey....kih3....


Aku Dalam Dilemma....!!!

Dilemma yang berlaku ini bukan sebarang dilemma yang biasa korang semua hadapi. Sebagai contoh, jika anda diberi 2 pilihan sama ada hidup atau mati, mana 1 yang anda pilih. Sekiranya juga anda diberi pilihan antara kahwin dengan lelaki sotong atau lelaki maskulin (bagi wanita) atau pun wanita hot atau wanita celup (bagi lelaki) mana satu anda pilih.??

Kali ini aku dilemma untuk memilih sama ada terus menggunakan broadband Celcom atau Streamyx TM. Setelah membuat cabutan minda secara tawakkal dan dengan confidentnya aku memilih untuk stop penggunaan celcom broadband. Wakaka...Atas alasan tempat aku tak ada 3G. Guna Streamyx lagi laju pe. Siap kabel LAN ag aku cucuk kat PC aku tanpa ada rasa risau terputus line.

Setelah memutuskan hubungan dengan Celcom broadband (secara sementara je). Penggunaan secara tanpa had dengan Steamyx diteruskan. Tapi malangnya, baru memulakan relationship, Streamyx lak wat hal. Rase sumpahan dan makian terhambur keluar dari segalanya. Geram...Geram....Geram....So..(*&&&*%$.....Aku agak sumpah dari Celcom broadband aku kot yang dilupakan itu. Cuti jap dari online selama 2 ari. Terbantut aku nye barang untuk didownload dan segala bisnes aku. Huh..!!!

Nasib baik da keje lain untuk dibuat. Ingat sementara saja tapi macam berlarutan pulak. Aku terus kol 100 dan sorang awek TM angkat dan kami berbual-bual ilmiah (bukan bual kosong ye). Dia tolong settingkan dari jauh, aku la setting kat sini. Tak kan die nak mai umah p setting PC aku kan. Jauh tu beb....Setelah menggodam selama 1 jam, akhirnya selesai masalah tersebut. Huh....Alhamdulillah...:) Thanks laling...kih3...


Broadband Celcom yang dilupakan buat sementara waktu. Siap frame ag.

Kini beralih kasih kepada Streamyx. Kalau kau buat hal, akan aku ganggu hidup kau. 
(adakah ini suatu ancaman)
Thursday, November 25, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Award Dari Kiko....:)

aku hargai Award dari anda....:)


1) http://www.cikctkikokikilala.blogspot.com/ dimata kalian blog aku ler tu.(sila blogwalking if sudi)
blog yang dibuat secara seronok2 kan....tol x kiko..?? hahaha...

2) nama blog anda dan kenapa letak nama tu.

~sUaKaH iKaM baTakUn~

sebab blog ni blog aku la. lagi pon da makna tersendiri...hehehe


3) nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea itu.
http://ayiechelsea.blogspot.com/ 
dari nama aku dan kelab kesayangan aku, Chelsea la...hahaha...

4) apakah method dalam penulisan blog anda.
perkongsian idea, ilmu, pengalaman dan merepek2....

5) apa perasaan anda bila lihat blog orang cantik dan menarik sedangkan blog anda tidak. (kadang-kadang blog sendiri cantik tp.merendahkan diri)
biasa je. tengok blog orang dan cuba explore idea dia dan cantumkan dengan idea tersendiri maka lahirlah blog aku yang aku rasa cantik ini....hahaha....

6) bilakah blog anda diwujudkan.
tahun ni gak. bulan Mei. pas2 tengok la sendiri tarikh nye bile....da tercatat di situ...hehe...

7) siapakah orang yang pertama tahu dan menjadi follower blog anda.
ntah la. sapa yang terawal da gambar 2 die la 1st follower aku....

8) sila tag 5 nama lain untuk menerima award tersebut dan forwardkan syarat-syarat ini.
1) as
2) dyna
3) blue riders
4) cool 
5) sesapa dah tgk wajib ambik la ea...:)
Sunday, November 21, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Kenduri = Makan

Bile orang kata kenduri. Tak kira lah kenduri kahwin ke, tahlil ke, akikah ke, doa selamat ke semuanya diistilahkan kepada makanan.Kecuali kenduri yang selalu setan rempit wat tu. Lagi-lagi waktu cuti sekolah ni, ramai orang nak wat kenduri kahwin. Baru pagi tadi sorang member aku telah selamat........selamat diijabkabulkan bukan selamat dikebumikan ye. Perhatian di situ...kih3....

Tahniah ejai merangkap jiran aku dan member aku. Pasni tak leh lepak-lepak lagi la dengan ko ye......


Kenduri lagi best kalo buat secara gotong-royong dari buat secara cathering....:)


Menu utama mesti daging gulai kawah. Air pulak mesti bagi air sirap. Tak pernah nak bagi chicken chop ke, arnab masak kurma ke. Air pulak tempat aku special skit. Kalo orang 2 berkemampuan mesti ada air cendol. Hehehe....:D


Syarat sah kahwin mesti ada akad nikah. Baru betul. Kahwin suma orang boleh.....


Korang tengok betapa gembiranye mereka menanti malam pertama. Wakakaka.....

Kene Lagi

[1] 3 Names in your inbox cellphone
~as
~azhar
~nad

[2] Your main ringtone?
Keane-Somewhere Only We Know

[3] What U did at 12 last night?
Tido la....ngantok dah time tu....

[4] Who was the last person U went out with? Where?
Azhar....die anta aku balik....haha....

[5] The color of T-shirt you're wearing now?
Biru

[6] The last thing you did?
Cari2 movie untuk di download....

[7] 3 of your everyday favourite items?

~PC
~HP
~Komik

[8] The color of your bedroom
BIru

[9] How much money in your wallet now?
Ntah la....x kire....haha...

[10] Your favourite song?
Sekarang ni aku suke layan Keane, Nightwish dan lagu yang dikira sedap la....

[11] What will you do next wekend?
x tau la....ingat nak p Kedah kot......

[12] When was the last time U saw Ur Mum?
baru je sat tadi.....

[13] Where is she now?
g dapur kot

[14] When was the last time you talked to your parents?
baru gak tadi....haha....

[15] Who is the last person that texted U?
As.....hahaha.....sapa la nak mesej aku....:p

[16] Where did U have your dinner lastnight?
kat umah jerk....jimat....kih3....

[17] The last suprise you got?
petang Isnin yang lepas......wakakaka....

[18] Last thing U borrowed from ur friends?
x da pon pinjam2 nih......hehe....

[19] Who is ur BF/GF or husband/wife
hah...!!! x da.....

[20] What do you feel now?
aaaagggrrrr........

[21] Wanna share with who?
hahaha........share pe menda ni....??? :p

[22] Who knows ur secret?
rahsia pe la aku da......kih3....:p

[23] They keep ur secret?
ntah la.....orang dah bagi rahsia kene jaga....amanah tu......:D

[24] Are you angry with someone?
x marah tapi geram jerk.....

[25] What do you order at McD?
selalu dalam pale nak mkn Big Mac dan Oreo Mcflurry....

[26] The last time you felt so sad?
tadi la....tengok2 livescore, chelsea kalah pulak.....aaarrggghh...!!!

[27] What is your wish for tomorrow?
aku gembira balik la....huh...!!!

[28] Who will U tag next?
SUMA FOLLOWERS AKU DIWAJIBKAN UNTUK MENJAWAB TAG  NI....!!!! 
Saturday, November 20, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Hanya Tinggal Kenangan

Setelah 5 tahun setengah bersama, akhirnya semua ini hanya tinggal kenangan buat aku. Inilah hasil 5 tahun setengah aku di bumi Besut yang indah permai. Dari keadaannya yang mempunyai pohon-pohon merendang sehinggalah kepada tanah gersang. (ngada2 nak wat padang golf). Panas tau tak lepas korang wat padang golf tak siap-siap tu.


Barang2 ni baru 7 kotak. Sebelum ni aku dah anta 5 kotak ke umah. Banyakkan..:)


Ini antara barang yang aku tinggalkan kat bilik aku. LCD widescreen 15" je. Jenama Mitsubishi. Sesapa nak ambik la. (macam la kaya sangat) kah3......



Heater ni pun aku tinggalkan gak. Beliau telah berbakti dengan aku selama 4 tahun je. Sebelum kedatangan heater jenama Mitto (cam nama Ietho je cuma die ni putih) ni, aku da lagi satu. Tapi malangnya jodoh kami x panjang sebab beliau telah diculik oleh orang yang berkenan dengannya. (Nama pon pencuri, ne aku tau nama orang tu).

Selain dua barang di atas, aku juga ada meninggalkan CPU 1 unit, katil, bantal 3 biji, cadar, sarung bantal, cermin besar, kerusi, meja, bantal peluk romate aku, karpet dan yang penting sekali saka-saka dan juga toyol-toyol. Penghuni selepas ini tidak perlu risau sebab aku dah pagar bilik tu sebelum aku meninggalkannya. Kami juga siap kemaskan lagi supaya keadaan bilik, eh2 ex-bilik kami umpama hotel 5 bintang.


Inilah ex-bilik aku yang umpama hotel 5 bintang itu...:)
Friday, November 19, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Tragedi November


Lagu ini sesuai pada bulan November yang sentiasa menerima hujan terutamanya di tempat aku sehingga aku mengidap selsema. Umpama aku berada di Rusia. 

Aaaaaaa-Chhhoooooo

Asal balik kampung je aku rasa selseama. Perubahan cuaca nih. x pe, dugaan je semua ni. Keadaan kampung aku ni agak sejuk la berbanding dengan Besut tempat aku merantau. (ye ke) betol la. Hahaha.....So, nak tak nak kene la pergi klinik kan. Ambik ubat, makan ubat, pastu tido walaupon bukannya boleh tido dengan nyenyak. Hehehe....Doakan la aku cepat sihat ea....:)
Wednesday, November 17, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Tag Dari Kiko

#Apa benda paling penting dalam hidup anda?
PC n Moto

#Benda terakhir yang korang beli pakai duit sendiri
Game FIFA MANAGER 2011 (lama aku tunggu game ni)

#Dimana tempat korang nak langsungkan perkahwinan & apa tema perkahwinan korang?
Tempat yg best la spt depan umah aku....kah3....Tema Biru...(wahh, x hengat)...

#Adakah korang sedang bercinta sekarang?
Tidak

#Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
Selama mana die akan trima aku...

#Novel/buku/majalah yang terakhir korang beli?
Apo, Utopia, Kreko n Mastika....Wajib beli tiap2 bulan...kah3....

#Antara mak ayah korang , mana yang korang lebih mesra?
Mak.....mak....mak....pas2 abah....

#Namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?
 Mber skol aku....kih3...pas2 romate aku 2 la....lg sorg BFF aku....pas2 'her'

#Adakah korang basuh baju korang sendiri?
Mestilah.....

#Dimanakah tempat yang betul2 korang nak pergi?
Pulau Redang, Pulau Tioman

#Pilih salah satu , peluk atau cium.
Peluk.

#Beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda.
Kiko
Dak Tanjung Karang n IPDA
Tembam


#Benda yang korang sayang sangat dalam hidup korang ?
PC n LCD screen aku

#5 lagu yang paling korang suka n slalu dengar :
Zabarjad - Jika Kau Rela
One Republic - All The Right Moves
Keane - Somewhere Only We Know
Dedali - Disaat Aku Mencintaimu
O Town - All Or Nothing At All 

#5 blogger yang dipertanggungjawabkan utk jawab tag ini :
As
Aini
Sarah
Is
Munie

Tag Berdasarkan Nama Lagu......!!!

 *******************************************************
1. Put your iTunes, Windows Media Player, Ipod, Mp4 etc. on shuffle mode.

2. For each question, press the next button to get your answer.

3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.

4. Tag 5 friends. (Random)

5. Everyone tagged has to do the same thing.

****************************this is mine*****************************

1. IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
~ Daddy Cool - Boney M 


2. HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
 Fight For Your Right - ACAB 


3. WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
3 Words Guy Sebastian 


4. HOW DO YOU FEEL TODAY?
~ I Gonna Be With U - Akon


5. WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
 Yang Sempurnakan - 6th Sense


6. WHAT'S YOUR MOTTO?
~ Believe - The All American Rejects


7. WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU
Youth Of The Nation - P.O.D . 


8. WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
~   Hard to Imagine - Pearl Jam 


9. WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
All Or Nothing At All - O Town


10. WHAT IS 2 + 2?
~ Seribu Jelingan - 6th Sense feat Wann


11. WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Sahabat Sejati - Unic


12. WHAT IS YOUR LIFE STORY?
 Between Angels And Insects - Papa Roach


13. WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
~ Still Loving You - Scorpions


14. WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
~  Hypnotized - Plague Of Happiness 


15. WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Suci - Yantzen


16. WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
The Funeral Of Hearts - H.I.M.


17. WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST??
 Freedom & Justice - A.C.A.B.

18. WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
All The Right Moving - One Republic


19. WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Hatiku Kau Guris Luka - Sweet September (kah3)


20. WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Aku & Sesuatu(Mael) - XPDC


21. WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Semangat Perjuangan Harmoni - XPDC


22. WHAT WILL YOU POST THIS AS?
 Dunia 4 Segi - XPDC

*****************************************************

Yang kene tag dengan aku....


Selamat Hari Raya Aidiladha




Selamat Berkorban dan Tunaikan Haji....:)
Monday, November 15, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Vitamin C - Graduation (Friends Forever)


"Graduation (Friends Forever)"

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don't have another day
Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn't know much of love
But it came too soon
And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
And we would get so excitedand we'd get so scared
Laughing at ourselves thinking life's not fair
And this is how it feels

[1]
As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
From whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won't interfere with her tan?
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels

[Repeat 1]

La, la, la, la:
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la:
We will still be friends forever

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it's like we're women and men
Will the past be a shadow that will follow us 'round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly

[Repeat 1 (3x)] 



Saturday, November 13, 2010 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Apabila Jari Tengah di Jari Dirangsangkan


Kad merah pertama Malaysia kepada Mahali Jasuli


Kad merah kedua Malaysia kepada Safiq Rahim


Kad merah ketiga Malaysia kepada S. Kunalan

Anda semula lihatlah video ini. Nilai sendiri mutu pengadilan di Asia. Sampai bila Asia nak menjadi kuasa besar bola sepak dunia jika amalan ini diteruskan. Sangat-sangat $$#&*()(*^&*%&^)(#$!@&^(.........

Kome nak tau x...??




Aku orang Perak. Lahir kat Perak. Aku berdarah Jawa + Banjar = Banjawa. Boleh la nak cakap2 sikit dua2 bahasa. Bahasa Perak pon boleh tapi biasa gune bahasa standard je. Bile duk negeri orang ni, aku boleh la cakap2 sikit bahasa dorg. Bahasa Ganu, Klate, Utara tapinye, pelat kePERAKkan aku kadang2 tak dapat dibendung. Membuatkan kadang2 ada kawan yang pelik dengan perkataan yang aku sebut. Kalau kat Perak, semua orang memang dah biasa gune perkataan2 tu. Membuatkan aku berasa rindu untuk pulang ke Perak tercinta. Aku bangga dengan Perak!!

Untuk makluman korang semua, Perak adalah negeri yang paling banyak bahasa/loghat yang dituturkan di rumah antara lain2 negeri. Semua bahasa/loghat yang digunakan adalah mengikut tempat2nya. Kawasan Parit Buntar atau bahagian utara Perak, banyak yang guna hang (Loghat Utara). Kawasan Pengkalan Hulu yang dekat dengan Siam, ada gune bahasa Siam. Kawasan grik sempadan Klate, bahasa Klate. Kawasan bandar macam Ipoh gune bahasa standard. Kawasan Kampar ke Selatan, ada macam2 bahasa, yang orang Kampar ada bahasa Kampar. Orang Mendeleng, bahasa Mendeleng. Orang Jawa, bahasa Jawa. Orang Banjar, bahasa Banjar. Macam kat tempat aku, Teluk Intan, ada Jawa, Banjar, Mendeleng dan Perak sikit2. Jadi, kat sini aku nak kongsi 11 perkara yang perlu korang kena taw pasal bahasa/loghat Perak.

1. Kebanyakan perkataan berakhir dengan -as akan dibunyikan dengan -eh (e untuk ekor)

gelas = geleh
kelas = keleh
rampas = ghampeh

2. Kebanyakan perkataan berakhir dengan -ar akan dibunyikan dengan -o

seluar = seluo
putar = puto
gemar = gemo

3. Kebanyakan perkataan berkahir dengan -ir akan dibunyikan dengan -io

air = aio (ayo)
pasir = pasio
kafir = kapio

4. Kebanyakan perkataan berakhir dengan -al akan dibunyikan dengan -e (e utk ekor)

kapal = kape
bantal = bante
gagal = gage

5. Kebanyakan perkataan yang berakhir dengan -ing akan dibunyikan dengan -in

kuning = kunin
pening = penin
guling = gulin

6. Kebanyakan perkataan yang bermula dengan r- atau ditengah -r- akan dibunyikan dengan gh-

rumah = ghumah
merah = meghah
raba = ghabe

7. Ada perkataan English yang turut terkena impak loghat Perak

last = leh
(Jangan nak memandai sebut fast tu feh lak. Wat malu je, org perak pon xkan sebut camtu).

8. Orang luar Perak selalu salah faham dengan penggunaan kata ganti diri Perak

teman = saya/aku
mike = awak (sorang)
kome = engkau (boleh digunakan untuk sorang atau berdua)
kume = kami (lebih dari sorang)
mengkema = engkau orang/korang (ramai)
yob/yeop = panggilan untuk orang laki yang kite xtaw nama dia
yob/yeop = juga panggilan untuk anak lelaki sulung
yong = panggilan untuk org perempuan yang kite xtaw nama dia
yong = juga panggilan untuk anak perempuan sulung

9. Ramai orang luar Perak yang tahu bahawa ate ialah perkataan Perak. Ramai antara mereka yang asyik tertanya apa maksud ate. Sedangkan bagi orang Perak sendiri, perkataan ate tu digunakan sebagai penyedap ayat. Biasanya, apabila diterjemahkan akan berbunyi seperti "habis tu". Tapi, jangan memandai sebut ate kat setiap ayat. Biar kena pada ayatnya.

10. Penggunaan matawang ringgit adalah agak unik

1 sen = 1 duit
5 sen = 5 duit
10 sen = sekupang
15 sen = 15 duit
20 sen = 2 kupang
25 sen = 2 kupang 5 duit
RM 1.00 = seghengget
RM 1.25 = seghengget suku
RM 1.50 = tengah 2 hengget

11. Ada beberapa perkataan lain yang langsung takde dalam kamus. Berikut adalah antara yang aku masih ingat.

bujuk = ikan haruan
bolen = telanjang bulat
cucor pisang = cekodok pisang
cucor bawang = cekodok bawang
cucor = jirus
cabuk = berkudis buruk 
tumpo = mati (bahasa kasar)
pegho = sampan
cebok = alat mencedok air
bebeno = sungguh/sangat
nyor = kelapa
biut = degil
begholoh = tidor
tak sio = tak mahu
teghoyak = menangis
bedeah = tipu/menipu
piat = pulas
petia = perhati
bedek = belek
kela = gaduh
kayo = pergi buang air
kayo beso = berak
kayo kecik = kencing
yangat = kopi atau teh panas
tepek = lempeng
jamban = (selain makna biasa) pelantar atau rakit tempat mandi di sungai dibuat dari                                                       
                 batang balak
kulu = kehulu
kelio = kehilir
kedarat = hala menjauhi sangai
kebaroh = hala kesungai
tebin = tepi sungai
telio = teringin
buah kanto = buah enau
koi = kueh
cekelat = gula gula
kutey = cubit halus
kutei = dah lama
nohen = buat dek jer..
kodak/kekodak = lebihan/serbuk kueh
ngekek = ketawa terbahak bahak
ngonyam/gatei = gatal (berkaitan lelaki/perempuan)
seniat = pukul dengan lidi
sidang = hujan berhenti
samo = warna merah jambu
geduak = kerdas (sejenis ulam)
getik = benci
amra = kedondong
meghenin = berkilat
melantak = kuat makan
megholoh = kuat tidor
hambo tebo = bersepah/berselerak
nganto = sejenis permainan anak muda bulan puasa

* Thanks kepada orang kampung yang sudi kongsi ilmu ni. Aku pon bukan suma tau loghat Perak ni...:)

Chelsea Forever...!!!

Chelsea Forever...!!!