Monday, January 31, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

25 Tentang Diriku.... Hoho...

Setelah diminta oleh ramai blogger.... Ramai ker...?? Hahaha... Buat gak la kan...:)

1) Nama sebenar Mohamad Fakhri b. Abdul Manan
2) Lahir 21 April 1987
3) Mak orang Jawa dan abah orang Banjar...
4) Lebih pandai cakap Banjar dari cakap Jawa....ahahaha....
5) Nama panggilan banyak gak....cam ejen perisik lak....Ayie, Pak Man, Pak Mud, General, E'e dan lain-lain...haha...
6) Minat giler kat bola sepak dan bola baling...
7) Chelsea die hard fan......Kah3...
8) Kejo Yob Kejo nye penyokong....!!!
9) Benci gilerr kat MU...Hahaha...
10) Masa dulu penah naek flight... Hohoo
11) Hanya Perlis dan Johor je tak pernah p....
12) Nak jelajah semua pulau-pulau kat Malaysia ni.....
13) Seorang guru....:D
14) Tak isap rokok...!!!
15) Suke nyakat.... Hahaha.... (aku baek la)
16) Suka no 10, 14, 21....
17) Adik beradik da 6 suma laki...
18) Aku yang no 2....
19) Pernah xcident brapa kali ntah..... Tapi bukan langgar orang.. Mengelak da la.... So &(*%)_$#
20) Menggantung but selama setahun setengah atas injury yang teruk..... Huhuhu....
21) Suke enjoy... Hohoo...
22) Kuat makan bila sakit.....
23) Suka anime....!!!
24) Suka merayap
25) Suka baca komik.....!!!


Friday, January 28, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

SePaRuH JiWa Ku pErGi.....................................................

Kau lihat betapa indahnya dunia ciptaan Allah...... Kau lihat kitaran hidup ini..... Sentiasa berubah dan berterusan dan terus meninggalkan kita sekiranya kita lalai.... Setiap yang hidup pasti akan menemui ajalnya....

Sekadar mukaddimah ye kawan-kawan.....:-)

Kat sini sebenarnya aku da 1 cite... Cite ni tentang makhluk Allah jugak.... Bukan rekaan tau tapi benar-benar ni... Hoho...

Makhluk Allah itu ialah kucing..... Kucing ni binatang kesayangan nabi...:D

Cite nye cam ni.... Kat umah aku ni suma kucing buangan.... Orang lalu je mesti tinggalkan kucing diorang kat rumah aku... Mentang-mentang rumah aku ni kat tepi jalan je... Sambil lalu tu tinggalkan kucing yang diorang tak mau...

1 ari tu... Da kucing cantik diorang buang kat rumah aku.... Baka Parsi kot sebab bulu die cantik n lembut gak la.... Kucing jantan tu.... Hahaha...


Macam ni la lebih kurang...

Tak lama lepas tu.... Ada orang buang kucing lagi kat rumah aku.... Kali ni kucing kampung je kot... Betina... Hohoho...

Aku pon pikir-pikir.... Elok kacukkan kot kucing nih... Pe ag... Kucing tersebut disetubuhkan lah maka terhasillah anak-anaknya yang comel-comel.... 3 ekor je... Hohoho....


Yang ni aku bg nama Muhyi.....


Ni namanya Ajib.......


Yang ni namanya Ros.....

Tapi malangnya..... menatang-menatang ni suma dah tak da kat umah aku.... Sob3..... Memula mak bapak kucing ni hilang dulu.... Lepas tu Muhyi dan Ajib dah diculik ketika bermain-main sesuka hati di luar kawasan rumah... Manakala Ros baru je mati sebab meroyan kot.... Sebab bagi makan dah tak mau dah... Bagi minum pon tak mau gak.... Makan friskies, minum anlane... Tengok tu... Mewah kan beliau-beliau ni makan...... Kalah orang-orang Somalia.... Hohoho....

Tapi kini mereka sudah tiada..... Cam separuh jiwaku pergi gak la... Tak ada lagi yang melepak dihadapan pintu rumah aku sampai kadang-kadang tu tersepak @ terpijak.... Waaa... Memang SOB (Son Of Bitch) la orang yang culik Muhyi dan Ajib tu sampaikan Ros terus meroyan...... Sampai ati diorang wat Ros cam tu... (memang sampai ati la tu sebab sanggup culik kan) ..... So, skang Ros dah RIP (Rest In Peace) dah....


*** Agak-agak korang perasan tak nama tu berkisarkan kepada sapa.....??? tak ada mengena yang hidup atau mati.....sekadar kucing sahaja.....:-D


p/s : ari isnin ni aku akan adakan sidang media untuk memberitahu dimana aku ditempatkan secara rasmi....tak tau la ari isnin ble kan....mggu depan @ minggu 1 ag...kat c2 lagi detail kat mana akan ditempatkan....hahaha....minta bersabar ye tuan-tuan dan puan-puan......:p


Thursday, January 27, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi
Tuesday, January 25, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Best Tau Cuti Lama-lama Ni....:)

Sementara menunggu posting yang tak kunjung tiba nih... Sebenarnya memang macam-macam menda la aku buat... Keje utama ialah suri rumah... Haha... Pe korang ingat orang lelaki tulen tak boleh jadi suri rumah ke...?? Bangun seawal 5 pagi tanpa tidur balik.... Menyediakan sarapan.... Kemas rumah.... Masak... Jaga anak (ni tipu ye, aku bujang lagi).... Basuh kain... Sidai kain... Bagi kucing makan.... Tukang cat... Pasang grill rumah... Tapi yang paling penting sekali aku jadi kerani untuk bapak aku... Hahaha.... Tolong dia wat takwim sekolah dan wat surat-surat pekeliling @ perlantikan cikgu-cikgu....

Da gak orang tanya kenapa ko tak pergi keje je... Leh dapat duit...

Aku jawab je... Bukan tak mo keje tapi kerajaan dah bagi cuti ni aku kene la manfaatkan sebab nanti dah keje nanti sebok pulak nak cuti la... MC laa... Outstation laa... Ne da masa suma tu.... Hahaha....

Aku tolong bapak aku keje lagi baik.... Gaji pahala insyaAllah....:D

Sebenarnya bapak aku tu da penyakit.... Gout... Selalu orang kene tang kaki je tapi die kene leh kate suma sendi la.... Sebab tu aku tak berapa ralit sangat kalo die kene sakit... Dah besa dah... So, redha je la kan....:D

Dalam bulan ni aje... Dah 5 ari die cuti... Aku la yang teman kan die kat rumah ni... Haha... Bagos betul (puji diri sendiri la pulak)


Ni la bapak aku.... Hahaha....

Resepi Hari Ini...:)

Mari tuan-tuan dan puan-puan...... Hari ni diterbitkan satu resepi khas untuk anda semua... Tak tanya pon anda tu reti masak ke tak... Dah penah buat ke tak... Ikut aku la nak bagi tau gak... Kalo dah tau tu, dok diam-diam... Nak komplen-komplen kat bawah tu ye....Ruangan wasiat... Senang nak tempah nissan nanti... Oppss... Terkasar ker...?? I'm sori..... Ngeh3.... Hehehe...


Ok...Ok... Melalut lak kan... Hohoho... Resepi ari ni ialah taaadddaaaa.... Eh eh... Bukan taaadddaaa makanannya, tapi Cendawan Tempura....:D


Selamat menonton....:)



1) Bukak cendawan tersebut dari plastiknya dan cerai-ceraikan nya.. Basuh dan keringkannya sehingga betul-betul kering la....



2) Pecahkan telur anda....eh eh....telur ayam la... Pecahkan ke dalam cendawan dan gaul-gaulkan bersama-sama tepung khas.... Gaul sehingga rata....


3) Setelah siap digaul dengan tepung... Tunggu sehingga 5 minit untuk sebatian... Kemudian campakkan cendawan-cendawan tersebut ke dalam kuali yang mengandungi minyak panas... (Pandai-pandai korang la nak tau die masak ke tak... Tak kan nak tunggu sampai kulit negro baru nak angkat kot)


4) Bila sudah masak... Hidangkanlah... Nak hias-hias pon tak pe... Ikut kreativiti korang la kan... Aku malas nak hias-hias sebab semua tu membazir je... Masuk perut ia tetap akan hancur.... Betul tak...!!! (nada seperti ucapan di TV1)

Demikianlah tadi resepi pada hari ini... Pada yang pernah mencuba... Teruskan mencuba.... Pada yang tak pernah mencuba.... Cubalah selagi hayat anda dikandung badan... Grazie.. (Baru lepas tengok cite Itali, gini la jadi nya...Hohohoho).....
Sunday, January 23, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Raja Lawak Kali Ni Memang Best....Hehehe....

Bukan senang tau nak buat lawak... Korang ingat senang ke nak buat lawak... Silap-silap macam orang bodoh je nanti... Sapa nak kan.. Aku sekarang ni gian gila tengok raja lawak... Bukan macam tahun lepas... Tak best la... Tahun ni memang best... Kih3... Tengok tu, dah tergelak dah aku... Hohoho... Episod pertama dah kelakar dah.... Sekali tengok episod kedua... Kelakar gak... Haha... Aku download siap die nye segmen pencarian bakat tu... Rugi tak tengok tau..... :D




Ni Nazmi... Orang Sungai Besar... Cite dalam episod pertama dia lah yang paling best sekali..... :D




Episod kedua, kumpulan adik beradik R2 yang paling best.... Orang gila yang best.....:D


Kalau korang nak tau, bila berlawak mesti kene pikir banyak benda.... Bukan maen buat lawak macam tu je... Silap-silap korang makan penyepak kot... Hahaha... Ce tengok bawah ni... Ajaran dari sifu.... (Buku APO?).....:-

1)  Jangan buat lawak slapstik iaitu dengan mengetuk kepala orang lebih-lebih lagi orang yang korang tak kenal untuk nampak kelakar sebab itu bukan kelakar namanya tapi kasi hati terbakar.

2)  Lawak yang berkualiti ialah lawak yang kurang penggunaan bahasa kesat sebab tak semua orang suka lawak yang mencarut-carut serta lucah.

3)  Jangan buat lawak depan mayat dalam acara memandikan mayat kerana dikhuatiri korang pulak yang akan bertukar menjadi mayat nanti.

4)  Salah satu lawak yang paling digemari ramai ialah lawak mengutuk seseorang. Memang lawak bagi orang lain tetapi biawak bagi orang yang kene kutuk tu.

5)  Membuat lawak sambil ketawa sorang-sorang adalah perkara paling hensem pernah korang buat sekiranya korang adalah pesakit mental. 

Haaa....korang tengok tu... Ingat senang ke nak buat lawak... Mesti menjaga sensitiviti masyarakat gak... Baru-baru ni Zizan nak buat lawak tapi tersasul kot tersalah sebut nama bapak orang.... Adooii... Bahaya tu... Marah pakcik tu dengar... Siap tulis kat twitter die lagi... Ini dah kurang ajo ni maen nama bapak orang... Hohoho... Silap gaya kene santau ko baru tau.... Kih3....

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !


Waahh...da contest ag la... Kali ni aku dijemput oleh ustzh laila... 

okay! syarat-syaratnya adalah seperti berikut...........

1.okay macam biasa korang kena jadi follower blog ini 

2.letakkan banner contest ni kat sidebar sepanjang contest berjalan & link kan ke blog ni

3.buat entry pasal contest ni dan berikan idea hadiah apa yang korang nak kalau korang menang rm100? ?*ayat yang simple je tau!*
contoh : kalau saya menang , saya nak shawl banyak-banyak !

4.tag 5 kawan-kawan yang korang rasa mesti dia nak join !

5.tarikh tutup penyertaan : 1 mac 2011


Kalau aku menang ni.... Aku nak upgrade komputer aku ke arah lebih hebat ag... Hehe...

Dengan ini aku tag :

Zulaikha
Kghie
Nazira
Amoy
Saniah

Saturday, January 22, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Blog Tak Glamer Dah Dapat 100 Followers

Haaa....ni adalah blog yang tak glamer tapi dah dapat dah 100 followers.... Tahniah ye kepada followers ke 100 sy..... Terharu sangat.... Sob3.....


Anak panah menunjukkan kepada followers ke-100 aku.... Tahniah...:)


Alamak....!!! beliau telah meminta hadiah dari tuan tanah....hoho...Maaf ye, sekarang tengah sesak segalanya.... No idea, money and no anything.... Juz to say congratulation...!!! Hehehe....:D

Thursday, January 20, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Perjalanan Hidup = Kenduri

Assalamualaikum.......:)

Jawab je...wajib tu...hoho...

Cite ari ni pasal hidup. Ramai orang kata hidup ni ibarat roda. Kadang-kadang kita berada di atas dan kadang-kadang kita berada di bawah. Kenapa itu terjadi. 2 sebab.... Pertama ialah takdir dan yang kedua ialah sebab diri kita sendiri....


“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” (Surah Ar-Ra'd : ayat 11)

Oleh itu kita sebagai hambaNya tidak boleh hanya berserah kepada takdir sahaja...:-) 

Perjalanan hidup kita ni boleh juga diterjemahkan dengan kenduri... Hehehe... Sebab apa aku kata macam ni... Mungkin sebab aku suka makan... Hahaha... Gurau je.... Dalam masyarakat kita ni banyak sangat kenduri... Seolah-olah kenduri ni seperti aturan hidup kita... Kebanyakkannya mengikut adat masyarakat.... Tak salah nak buat kenduri sebab itu merupakan salah satu jalan sedekah...:-)

1)
Pada masa bayi dalam perut @ fetus (pendek katanya) ada orang melakukan majlis lenggang perut... Hehehe..

2) 
Selepas kelahiran anak, majlis cukur jambul pon dilakukan... Semua mesti penah kene ni... Tak kira laki ke pompuan...:D

3)
Bila kanak-kanak sudah semakin meningkat usia... Mereka dikhatankan @ JAWI @ potong... Bukan potong  semua pon....Kalo tak, abis la... Hahaha... (Hanya untuk lelaki sahaja)

4)
Selepas itu, lelaki dan perempuan pon disatukan dalam majlis kenduri kahwin.....:)

5)
Kenduri doa selamat selalunya diadakan setelah mendapat sebarang ganjaran @ kebaikan sebagai tanda kesyukuran.....

6)

Kenduri tahlil sebagai petanda kita sudah berakhir di dunia ini....Huhu...

Kesimpulannya, apa yang aku nak cakap kat sini... Kitaran hidup kita ini boleh juga diterjemahkan kepada kenduri yang dilaksanakan di dalam masyarakat kita... Begitu singkat sekali kehidupan kita di dunia ini kan... Sedar tak sedar kita dah sampai ke penghujungnya....

Segala salah silap mohon ampun ye kawan-kawan.... Kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan... 

* Semua gambar ni adalah tujuan hiasan sahaja... Tiada kaitan antara hidup dan mati... Thanks google coz sudi sponser gambar ni ye.... Hehehe....







Tuesday, January 18, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Wwwooiii Babi....!!!!

"Ko prangai macam babi la".


"Eee...macam kandang babi la tempat ko ni"


"Jangan mencarut cakap babi boleh tak...!!"


"Mak, mak....tadi abang cakap babi kat adik" si abang terus kene pelempang.....PPAAANGG...~!!! (nampak bintang kejora terus)


"Mana babi tu pegi..??" (da gak orang nak cari babi)


Macam-macam lagi la yang berkaitan dengan babi. Asal menda buruk je dikaitkan dengan babi. Aku bukan nak bekap babi la tapi aku tak paham...!!!! hahaha.... Kenapa babi tu dipersalahkan...????



Menatang haram ni lek je korang kutuk-kutuk die....Hahaha...

Yang aku tak paham betoi skang ni. Kenapa orang Melayu sangat sensitif bila sebut perkataan BABI sedangkan itu perkataan tulen Melayu selain padi, amuk dan 1 ag aku dah lupa... Huhuhu.... Dimana dikatakan cintailah bahasa kita...?? Lebih sopan disebut sebagai KHINZIR @ PIG.... Pig 2 pon sensitip gak la skit-skit.... Hohoho... 

Nak menghalalkan cara untuk menyebut perkataan babi ini ialah :-

1) membabi buta = kenapa tak tukar mengkhinzir buta...??

2) siput babi = siput khinzir

3) gila babi = gila khinzir

4) sawan babi = sawan khinzir

Tu je la aku bagi ayat yang femes ek.. kenapa semua tu tak tukar jadi khinzir je... Hohoho... 

Adakah menyebut babi itu mendapat dosa dan mencarut...??? 

Adakah menyebut perkataan babi itu juga kene samak...??? 

Ok, kita kembali ke tajuk asal pulak. Babi dan anjing ni sama je seangkatan. Dua-dua sama je haram nye baik dari segi makan, sentuhan, jejak basah dan juga taik nya. Najis berat nih... Cuma bezanya babi ni dihina dan anjing disanjung. 

Kenapa aku cakap macam tu..??

1) Babi ni sampai orang nak sebut pon dah dikatakan mencarut sedangkan sebut anjing lek je. Siap da jenama-jenama lagi anjing tu...

2) Babi dibela oleh orang bukan Islam tapi anjing ada dibela oleh orang Islam..

3) Babi tak dibawak memburu dan menjaga rumah tapi anjing boleh buat menda-menda tu... (kenapa tak ganti angsa je...?? menatang tu bleh jaga rumah gak pe)

4) Sapa bela babi dicaci tapi bela anjing lek je orang tu....

5) Babi tak boleh bawak jalan-jalan sesuka ati tapi anjing boleh...

Tapi persamaan menatang haram ni ialah dua-dua HARAM DI SISI AGAMA ISLAM...!!! (kalo pegang dalam keadaan yang kering tak perlu disamak. Kalo was-was @ ragu-ragu, wajib samak)

Yang aku hairan sangat skang ni... Kenapa bila orang pegang babi ni dicaci dah diherdik sedangkan orang berjudi dan minum arak tu tak pulak dicaci... Malah makhluk-makhluk ni seolah-olah dipuji dengan perbuatannya itu.... Kenapa ye...??  


Maybe awek cun ni siap posing dengan babi tercinta kot... Sebab tu orang marah... Hohoho... 

Pegang babi ni boleh samak tapi minum arak dan hasil judi jadi darah daging.... Camne kita nak samak daging  dan darah kita tu ye...??? Guna dialisis ker...???


Tengok ni.... Kira babi ni macam 1001 guna la kan... Menyaingi fungsi pokok kelapa tu... Hahaha...

Ok...cara menyamak najis mughallazah @ najis babi dan anjing dan juga seangkatan dengannya...

  1. Bersihkan bahagian yang terkena najis.
  2. Basuh sebanyak tujuh kali. Sekali daripadanya mesti menggunakan tanah bersih yang dicampur dengan air.
  3. Gunakan air mutlak untuk membuat basuhan seterusnya (sebanyak enam kali) sehingga hilang bau, warna dan rasa.
Merujuk kepada Keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan 2004-2007 Hukum Melakukan Samak terhadap Najis Mughallazah Menggunakan Sabun Tanah Liat adalah dibolehkan (Muzakarah ke 76 pada 21-23 November 2006) ianya seperti yang tercatat dalam teks keputusan berikut:
"Sabun yang mengandungi unsur tanah liat boleh digunakan untuk melakukan samak najis mughallazah dengan syarat tanah tersebut suci dan peratusan kandungan tanah dalam sabun melebihi daripada bahan-bahan yang lain serta kaedah samak tersebut dilakukan mengikut syarak." (Wikipidea).

Akhir kata....segala apa yang aku terbitkan ni sekadar ilmu untuk kita kongsi bersama... Aku terima segala kritikan da apa yang anda semua nak komen dengan ati terbuka.... Mintak maap kalo ada salah silap atau pon terguris perasaan ke kan.... Besa la manusia biasa memang ada buat silap.... Aku pon bukan syumul....:-)

Monday, January 17, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Ejen Yahudi Mana Ntah Sabotaj Aku...!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtela... Eh2 macam mana boleh pelat nih... Ish, terikut cakap David Teo la nih... Hoho.. Sebelum nak marah-marah tak tentu pasal ni, aku nak minum dulu.....
....
...
...........
...............
.......................

Alhamdulillah.... Tak jadi marah kot sebab dah kenyang... Tak pe la... Nak cite gak.. Gini, semalam PC @ komputer super aku telah di'hack' kot oleh yahudi  mana ntah... Aku tak tau sapa sebab tau-tau PC ni tetibe jer restart dan kuar macam-macam virus... Banyak gak la... Baru 32 je.. Hehe.. Menatang tu terdiri daripada En. Trojan, Mek Malware dan juga adik Worms... Dan ada la menda-menda lain yang turut serta... Huhu...

Sebelum ni aku dapat kesan gak satu kedatangan parasit bernama Dr. Watson... Beliau telah memakan space hardisk aku sebanyak 80.3G... Waauuu banyak gilerr kan.... Aku jumpa die kat alamat ni... :-

C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Dr Watson\3gjd6l

Aku pon dengan selamber delete la menatang 2... Dalam seminggu lepas tu, tetiba datang la macam-macam virus ntah mana import nye menyerang.... Aku guna Avira Premium... Tak maen la free-free nih.... (blagak btol) hahaha... Tapi tak berjaya dan semua program tak detect langsung... Tenet tak lek connect (kene eja dlm BI sebab kalo eja dalam BM laen lak korang pk nanti) langsung...

Kuar la pulak promotion anti virus system tools.... Siap suruh beli online ag... Aku ne la da duit masa-masa gini dalam bank... Ishh... Serabut gilerr masa tu, memula wat dulu repair windows... Ingat ok dah lepas buat tu, rupanya tak jadi jugak...

Last choice, FORMAT....!!! Bekap suma fail, pastu format tanpa balas kesian... Lepas tu aku terus keluar beli anti virus Kaspersky pulak... Dah 4 tahun aku guna Kapersky, ingat nak tukar la pulak kat Avira... Rupanya tak jadi gak... Inilah akibat curang kan.... Sob3... Terpaksa aku rujuk semula dengan Kapersky....

Kapersky ni bagos gilerr.. (bagi aku la, korang tak tau la pulak kan)... Sebabnya sepanjang aku guna 5 tahun,  dengan PC tak pernah nak off dan on 34 jam, online skali la tu... Games yang melambak dan hardisk 1 Tera...(mak aih)... Tak pernah wat hal lagi la....:) (promote la pulak...hihi...)

Ni ranking antivirus ikut kajian aku :-

1) Bit Defender

Ni antivirus paling hebat la sebab bila dia jumpa je banyak sangat virus dalam PC @ lappy korang... Dia akan buatkan korang nye PC @ lappy tak boleh bukak terus... Lepas tu apa lagi... FORMAT JE LA...!!!! Hahaha....

2) Kaspersky



Ni pulak Kaspersky... Terbaek bagi aku sebab aku guna menda ni lama dah... Hanya RM65 for 1 user & 1 PC (tulis je gitu, pepandai korang la nak meramaikannya)... Memang sesuai untuk semua peringkat umur dan segenap bangsa dan pelusuk negeri... Gunakan tanpa was-was... 

3) Avira (payung merah)



Avira ni better guna yang premium sebab kalo free yang selalu da download dalam tenet tu die juz scan je dan  tak buang pon virus korang tu... Kelemahan die ni, kalo virus banyak sangat dan kuat macam makcik Malware tu, die tak boleh nak layan sangat dan die akan hanyut sekali gak... Terjadi kat aku la ni... Haha... Padan muka aku....

Ok.... antivirus yang lain-lain tu macam Panda, AVG, Spyware, Nortan, Avast, McAfee, ThreatFire, ESET etc tu kan... Ok gak cuma tak berapa kuat sangat la... Aku cuma suggest pe yang aku guna selama ni je... Apa pon... Memang berbaloi...:) Setahun sekali apa salahnya melabur kan.... Untuk kesayangan kite gak... Hahahaha... 





Friday, January 14, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Waahh....Terbaek....Terbaek....Terbaekk.....!!!! (Juling Dah Mata Nih)

Hahaha....Fullamak......!!! Wa cakap sama lu.... Terbaek beb...!!! Boleh juling mata tengok lama-lama... Best gilerrr...!!! Hohoho.... Tiap-tiap ari da masa lapang maen tros tanpa balas kesian. Lantak la apa nak jadi pon. Janji best..... Hahaha... Sapa nak lepaskan peluang kan... Betol tak...???

Tiap-tiap ari aku maen.... Masa lapang je maen... Hilang penat buat keje... Maen je puas-puas... Habis satu, satu lagi sampai la habis....


Eh..eh...bukan die ni la....silap upload pic pulak dah....



Haaa....yang ni baru la betul.... Game ni best wa cakap sama lu... Kill...kill...die...die... Kah3... Dengan berbekalkan grafik yang tinggi dan juga apa yang patut kat PC anda. Anda akan dapat menikmati sepuas-puasnya. Tak percaya try la maen. Siyes memang best. Lagi-lagi ada system audio gempak dengan menggunakan speaker orang kenduri berserta LCD HQ yang besar ye...:-)

Selamat mencuba dan bermain....:)

Terbaek....terbaek....terbaek....!!!! 

Croydon Baby Boy Giveaway


how to join? , senang jer 

1. buat entry bout this contest, tepek je banner contest ni kat entry and link to this entry yer..
2. then letak banner juga di side bar and link to this entry juga..
3. da siap , letak entry contest anda di  ruang komen di bawah , kalau bole bagi email sekali yer.. 

- Give away start now - 12 Jan 2011
Tak wajib jadi follower , but strongly advisable .. haha.. ( senang nanti nk tau menang ke tak kan..)
- Cabutan Undi yer , 3 pemenang akan dipilih ( or may be more...tengok pada sambutan)
- bole Tag 2 Org Join giveaway nie ..Amoy dan Jai
Thursday, January 13, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

1 Malaysia Sudah Runsing

Sebelum tu aku nak sapu-sapu sikit sampah-sampah, lap-lap habuk dalam blog aku ni. Maklumlah kan lama sangat kot x jenguk sini. Hehehe.... Mana tak nye.. Bz je manjang, se'bizi' masyarakat sekeliling melihat kesenangan orang lain. Hahaha.... Mana la nak tengok buah ati aku ni....:p 


Memula sekali nak tanya korang sihat tak. Kalo tak sihat tu ujian namanya. Tak pon kifarah dosa. Waahh.Cam ustaz la pulak. Kah3.... 


Korang ingat aku saja-saja ke wat entry macam ni. Ada ceritanya. Menda ini berlaku pada diri aku dan tak mustahil pada yang seangkatan dengan aku yang masuk IPG. IPG da tawarkan kursus baru yang membolehkan pelajarnya buat degree pendidikan. Memang sangat terbaek dan aku suka masuk IPG. Hohoho... Disebabkan kos ini baru ditubuhkan, ramai yang tak tau pada mulanya.


Situasi 1


~~Lepas SPM~~


Sorang bapak budak A bertanya kepada bapak budak B lagi. 


"Anak ko masuk blaja mana?"


"Anak aku blaja kat maktab perguruan" dengan bangga B menjawab.


"Maktab je??" Sambil mencebik muka.


Dalam ati B nak je debik muka orang tua tu. 


"Anak ko tu masuk Universenti aku tak kecoh pon. Sebok nak peleceh anak orang." slow je B berkata.


Sabo je kata bapak budak B tu.


Situasi 2


~~Tengah Belajar 1~~


"Kamu bila habis nye?"


"5 tahun setengah pakcik."


"Belajar apa lama sangat tu".


"Belajar nak jadi orang berguna"


"Ooooo"


~~Tengah Belajar 2~~


"Anak pakcik dah abis belajar dah, kamu bila lagi?"


Nak je insan ni jawab. "Anak pakcik tu takat sijil je, saya degree" Lalu die jawab macam ni "Saya belajar menda lain pakcik"


"Eh2, bukan sama ke?"


"Bukan!" tegas jawapan tu.


~~Tengah Belajar 3~~


"Kamu slalu sangat cuti ni kenapa?"


"Iye la makcik, cuti saya sama macam cuti sekolah." 


Brapa kali ntah nak cakap menda sama tiap kali jumpa. Padahal tiap kali selisih tanya menda yang sama.


~~Tengah Belajar 4~~


"Lama beno kamu belajar, kamu kene repeat ke?"


Lancang sungguh mulut makcik ni. Nak tempah nisan kot. Nasib baek anak lawa. Senyum je la jawabnya.


~~Tengah Belajar 5~~


"Btol ke kamu yang nak jadi cikgu tu?"


Penat nye bagi tau orang-orang nih. Nak kata nyanyuk tak lagi. Umo baru sekitar 40-50. Sabo je la. 


Situasi 3


~~Habis Belajar 1~~


"Bila kamu nak habis belajar nye ni?"


"NI DAH HABIS LA NI"


~~Habis Belajar 2~~


"Posting mana?"


"Belom tau lagi"


"Mesti kene repeat kan, sebab tu tak tau lagi kat mana."


Ni lagi sorang nak tempah nisan kot. 


~~Habis Belajar 3~~


"Posting mana?"


Tanya menda ni lagi.


"Tak tau."


Last-last dijawab macam ni kepada makhluk-makhluk tersebut.


- Diorang suruh rehat selepas bis belajar
- Ni sem 9 la ni. Subjek menganggur.
- Nak mengenal masyarakat dulu baru leh posting. (agak sopan jawapan ni)
- Kerajaan tak da duit (agak kasar jawapan ni) (terpaksa beb, senyap tak tanya dah lepas bagi jawapan ni)


Apa yang terkandung dalam cite di atas bukanlah untuk memperlekeh @ merendahkan martabat seseorang. Tetapi semua itu jawapan terpaksa bagi orang-orang yang tak paham bahasa. Mintak maaf sekiranya ada yang terasa sebab ini semua terpaksa dan kita ambik secara profesional. Oleh itu, bagi yang masih belajar tak kiralah dimana anda belajar. Anda pasti akan melalui detik begini. Kalau cakna dan peka dengan sekeliling la kan. Kalo terperuk je kat rumah, tak join masyarakat tak rasa la macam ni. Hahahaha.....


Kesimpulannya, diorang suma ni memang "caring" kat kita tau tak. Cuma kita je tak sedar betapa "caring"nya diorang kat kita nih. Sukanya aku duduk kat masyarakat yang macam ni. Bersyukur sangat-sangat...!!!! :-) Sesapa yang mengalami seperti situasi di atas, hargailah ia kerana ia begitu bermakna. (muntah hijau)
Saturday, January 8, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak


Ni merupakan tag dari PokJat yang telah menyeru aku untuk menyertai blog budak botak ni....Memang aku penah botak... Haha...

Syarat2nya:
 
1) Buat 1 entry dan letak tajuk "Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak"
~Siap~

2) Letak gambar atas tu kat awal2 entry korang. Buat 1 link ke entry nie ye...
~Siap~

3) Nyatakan korang lelaki @ perempuan (senang nk kelaskan)
~Lelaki Sejati~

4) Tag 3 orang kawan2 korang yg berminat
~Reen~ 
~Amoy~
~Syazwan~
5) Letak link entry korang kat bwah nie.
~Siap~
Thursday, January 6, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Ini Khurafat....!!!!

Semalam aku dapat satu mesej kat hanphone aku. Mesej tu dah biasa sangat dah aku terima dan bagi aku mesej 2 menyemak je. Hohoho.... Ikot suke aku la nak kata macam tu pon. Nak tau tak mesej tu mesej pe...???


Mesej ini bertaip begini.......


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ya Allah
Ya Rahman
Ya Rahim
Ya Malik
Ya Qudus
Ya Salam
Ya Mu'min
Ya Muhaimin
Ya Aziz
Ya Jabar
Ya Mutakabbir


Kirimkanlah kepada 9 orang asma ALLAH ini, insyaAllah kamu akan mendapat berita baik esok. Siapa yang tak menghiraukannya, maka akan mendapat masalah yang buruk selama 6 tahun. Apakah anda tidak mau mengorbankan 9 sen kerana asma ALLAH? Dalam waktu 1 jam anda akan mendapat REZEKI yang tiada tara jumlahnya. Jangan dipermainkan. Demi Allah ini amanah dan jangan dihapuskan sebelum dikirimkan kepada 9 orang.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Mengikut apa yang aku belajar sebelum ini. Perkara seperti ini adalah HARAM dipercayai...!! Kenapa...??? Sebab dah difatwakan oleh ulama' tu haram, haram la... Jangan la degil lak nak gi pertikaikan apa yang telah dipersepakati oleh ulama' tu.


Dulu dikenali sebagai surat berantai sebab HP x da lagi masa tu. Guna surat je la kan. Banyak tersebar terutama di masjid-masjid dan surau-surat. Aku dapat aku buang sebab ikut kata atuk aku. InsyaAllah selamat je aku sampai ke hari ini.


Apa yang hendak disampaikan itu bagus seperti memuji nama-nama Allah, meminta kita mengingati Allah dan sebagainya. Tapi cuba kita sama-sama pikirkan, adakah kita buat semua tu kerana takutkan ancaman yang telah dikatakan dalam surat itu atau seikhlas hati kita...???


Setiap ibadah itu mesti dilakukan dengan ikhlas. Jika kita diancam seperti itu, mesti la da tak ikhlas kan. Hohoho... Andai anda tidak menyebarkan kepada 9 orang, anda akan ditimpa bencana. Cuba kita hanya mampu menghantar hanya pada 5 orang dan kredit lak habis masa tu. Teruk tu. Hahaha... Oleh itu, tinggalkanlah kepercayaan karut ini. Aku bukanlah tinggi ilmu untuk memberikan hujah-hujah yang lebih mantap tapi sekadar perkongsian ilmu dan aku cuba memberikan contoh yang mudah sahaja...:)


Untuk lebih lanjut. Lawat sini.... Asal Usul & Hukum SMS dan Surat Berantai


Tak pun boleh rujuk kat sini..... Hukum Surat & SMS Berantai


Renung-renungkan dan Selamat beramal...:) Hehehe....


Wednesday, January 5, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Tokoh Maal Hijrah Kene Belasah....!!!!

Ini betul-betul. Bukan cobaann....!!! kata Pendekar Mustar kepada Bujang Lapok....Seorang bekas tokoh Maal Hijrah hampir dibelasah oleh orang ramai yang tidak puas hati dengan beliau kerana mengeluarkan kenyataan yang tidak sedap didengar. Kalau tak percaya, tengok la video ni. Memang habis la dia.... Hohoho....

Chelsea Forever...!!!

Chelsea Forever...!!!