Thursday, January 13, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

1 Malaysia Sudah Runsing

Sebelum tu aku nak sapu-sapu sikit sampah-sampah, lap-lap habuk dalam blog aku ni. Maklumlah kan lama sangat kot x jenguk sini. Hehehe.... Mana tak nye.. Bz je manjang, se'bizi' masyarakat sekeliling melihat kesenangan orang lain. Hahaha.... Mana la nak tengok buah ati aku ni....:p 


Memula sekali nak tanya korang sihat tak. Kalo tak sihat tu ujian namanya. Tak pon kifarah dosa. Waahh.Cam ustaz la pulak. Kah3.... 


Korang ingat aku saja-saja ke wat entry macam ni. Ada ceritanya. Menda ini berlaku pada diri aku dan tak mustahil pada yang seangkatan dengan aku yang masuk IPG. IPG da tawarkan kursus baru yang membolehkan pelajarnya buat degree pendidikan. Memang sangat terbaek dan aku suka masuk IPG. Hohoho... Disebabkan kos ini baru ditubuhkan, ramai yang tak tau pada mulanya.


Situasi 1


~~Lepas SPM~~


Sorang bapak budak A bertanya kepada bapak budak B lagi. 


"Anak ko masuk blaja mana?"


"Anak aku blaja kat maktab perguruan" dengan bangga B menjawab.


"Maktab je??" Sambil mencebik muka.


Dalam ati B nak je debik muka orang tua tu. 


"Anak ko tu masuk Universenti aku tak kecoh pon. Sebok nak peleceh anak orang." slow je B berkata.


Sabo je kata bapak budak B tu.


Situasi 2


~~Tengah Belajar 1~~


"Kamu bila habis nye?"


"5 tahun setengah pakcik."


"Belajar apa lama sangat tu".


"Belajar nak jadi orang berguna"


"Ooooo"


~~Tengah Belajar 2~~


"Anak pakcik dah abis belajar dah, kamu bila lagi?"


Nak je insan ni jawab. "Anak pakcik tu takat sijil je, saya degree" Lalu die jawab macam ni "Saya belajar menda lain pakcik"


"Eh2, bukan sama ke?"


"Bukan!" tegas jawapan tu.


~~Tengah Belajar 3~~


"Kamu slalu sangat cuti ni kenapa?"


"Iye la makcik, cuti saya sama macam cuti sekolah." 


Brapa kali ntah nak cakap menda sama tiap kali jumpa. Padahal tiap kali selisih tanya menda yang sama.


~~Tengah Belajar 4~~


"Lama beno kamu belajar, kamu kene repeat ke?"


Lancang sungguh mulut makcik ni. Nak tempah nisan kot. Nasib baek anak lawa. Senyum je la jawabnya.


~~Tengah Belajar 5~~


"Btol ke kamu yang nak jadi cikgu tu?"


Penat nye bagi tau orang-orang nih. Nak kata nyanyuk tak lagi. Umo baru sekitar 40-50. Sabo je la. 


Situasi 3


~~Habis Belajar 1~~


"Bila kamu nak habis belajar nye ni?"


"NI DAH HABIS LA NI"


~~Habis Belajar 2~~


"Posting mana?"


"Belom tau lagi"


"Mesti kene repeat kan, sebab tu tak tau lagi kat mana."


Ni lagi sorang nak tempah nisan kot. 


~~Habis Belajar 3~~


"Posting mana?"


Tanya menda ni lagi.


"Tak tau."


Last-last dijawab macam ni kepada makhluk-makhluk tersebut.


- Diorang suruh rehat selepas bis belajar
- Ni sem 9 la ni. Subjek menganggur.
- Nak mengenal masyarakat dulu baru leh posting. (agak sopan jawapan ni)
- Kerajaan tak da duit (agak kasar jawapan ni) (terpaksa beb, senyap tak tanya dah lepas bagi jawapan ni)


Apa yang terkandung dalam cite di atas bukanlah untuk memperlekeh @ merendahkan martabat seseorang. Tetapi semua itu jawapan terpaksa bagi orang-orang yang tak paham bahasa. Mintak maaf sekiranya ada yang terasa sebab ini semua terpaksa dan kita ambik secara profesional. Oleh itu, bagi yang masih belajar tak kiralah dimana anda belajar. Anda pasti akan melalui detik begini. Kalau cakna dan peka dengan sekeliling la kan. Kalo terperuk je kat rumah, tak join masyarakat tak rasa la macam ni. Hahahaha.....


Kesimpulannya, diorang suma ni memang "caring" kat kita tau tak. Cuma kita je tak sedar betapa "caring"nya diorang kat kita nih. Sukanya aku duduk kat masyarakat yang macam ni. Bersyukur sangat-sangat...!!!! :-) Sesapa yang mengalami seperti situasi di atas, hargailah ia kerana ia begitu bermakna. (muntah hijau)

18 wasiat:

mE iS aS said...

hahahahaa..agak kelaka dstu ye..ni la keje kamoo ye..hahhaha

ijatnuar87 said...

hehehhe...memang terbaik la ayie,heheheh...suker2...memang sentap

anisyud_01 said...

well said!!!
trus jatuhati kat blog nih..=)

duan lang said...

aku jawab kat org yg tnye aku knp xposting ag: aku tanak jd cikgu...pastu aku blah~

ikmaLisme said...

cara aku jawab :-

saya dpt MC 3bulan sbb patah kaki.. so rehat2 kat umah je.. :p

mimi sya said...

kdg2...itulah kenyataan...sabar jer kn... ^^,

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

as : keje pe nye...ni la nama nye bersosial...:p

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

ijat : hahaha.....sentap2 ek...prof sir tap hatimanak....:p lbh krg g2 la...

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

anisyud : haha...nsb baek blom jth ati kat tuan tanah skali ek...:p

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

duang : nape la ko blah g2 je...cian die terkapai2....hahaha...

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

ikmal : ang x pa la...mmg dh nyata dh...agk kuang ajo ag...ang boh ja dia dgn topang ang 2....kih3...

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

mimi : ni la ujian nama nya....mmg kne bersabo je la....hehe...

♥..cik_mas..♥ said...

hah...siyes ini adalah persoalan yg memang selalu org2 kat luar tanya kat dak2 IPG..aduhai lah..sabar jek la kan.....

ayat ni aku paling tak leh blah
'Ni lagi sorang nak tempah nisan kot!'

memang sepatutnya ayat 2 x yah ckp dlm hati, ckp depan2 lagi bgs...>> utk manusia yg x paham.. :P

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

hahaha....cik mas kene gak ker..??? ish3...sabo je la ye...besa la ni...kalo x da mnda2 gni..x da nye nak meriah dunia ni...

aku x leh g2 la cik mas...ciri2 kemelayuan ni msh tggi sbb da bapak disebelah....kalo x da pon ank pkck n mkck 2 lawa.....x leh g2....terguris ati bkal mntua kang....kih3...

princess laila said...

eh...btol lah situasi2 kat ats tuh. kdang2 mlas nak layan. biar lah org tau sndri..kita blajar nak jd cikgu..bukan same pon ngan dak ipt lain..hee~ bila posting? xdgr kaba pape ke?

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

tau x pe laila....diorg bkn tau pon pe yg kte blaja nih....huhu...sabo je kan.....ish...adk laila nih...kang dh da sy gtau la ea...awk antara terawal okeh...haha...jgn iso, posting dlm Malaysia gak....

princess laila said...

hee~ okeh2.sorry3 ;p nanti jgn lupa habak naa..

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

hehe...okeh...da nnt sy habaq kat laila ea...:)

Chelsea Forever...!!!

Chelsea Forever...!!!