Saturday, May 7, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Selamat Hari Emak....:-)


Selamat Hari Emak...:-)

Sebab ape aku x panggil hari ibu...???
Sebab nye aku panggil mak aku emak....hahaha...
Thursday, April 14, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Pemalas Tol Aku....!!!!

Waaaa....
Malas gila aku skang nak update blog....
Padahal dok skolah bukan da keje pon....
Dapat jadual cam guru praktikum je....Kih3...
Ni malas sebab x dapat gaji ag la ni.....
Hahahaha....
Ntah hape hape nye alasan ntah.....:-p

Laen kali la cte ea.....:-)
Miss u all......
Saturday, March 19, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Selesai Sudah Konvokesyen Pertama IPGM

Tanggal 17 Mac 2011.... 2.30 petang waktu Malaysia.....(ambik ijazah di Malaysia je) hehe... Setelah 5 tahun 1/2 aku belajar tanpa ase jemu di tempat yang sangat best yang indah permai.....(tangan ke dada dan mata pandang ke atas)....Selesai jugak aku belajar kan.... Ijazah ni merupakan Ijazah yang pertama dikeluarkan oleh IPGM dan kitorang la yang merasmikan Ijazah tersebut selaku anak sulung dari IPGM....:-)

Belajar untuk mengajar manusia jadi manusia..... Tu la kerja cikgu..... Kalo belajar untuk menjahanamkan manusia, tu bukan cikgu namanye..... Tu setan..... Hehehe.... 

Sebenarnya aku pon hampir tak datang pada konvo ni disebabkan beberapa sebab la tapi bapak dan mak aku paksa gak datang.....Aku pergi je la dengan rela hati..... Hihihi..... (ngade-ngade betol)

Aku nye konvo sidang yang ke-4....waktu petang tu.... Disebabkan aku ni kos Sains Sosial, maka kos aku skali dengan kos Sains, Muzik dan Masalah Pendengaran..... 


Lokasi Konkokesyen IPGM 2011 di PICC Putrajaya


Ex-Classmate aku....5 tahun setengah bersama.....Macam-macam perkara berlaku antara kitorang....Kih3....
(Gambar ni aku cilok dari Ain.... Hahaha....)


Ijazah pertama yang dikeluarkan oleh IPGM



Sesungguhnya kejayaan itu lebih indah dikongsi bersama keluarga tersayang.....Kih3.... Walaupon bapak aku sakit pada masa itu dan hampir-hampir tak dapat datang tapi semangat beliau nak tengok anaknya naek pentas ambik Ijazah amatlah membanggakan......

Dah ambik beberapa gambar yang tak berapa banyak ni..... Aku balik la sebab bapak aku tu sakit..... Cian kat die dah tak larat nak berjalan.... Tak pe, gambar tak penting sangat sebab memori tu elok simpan di ingatan dan dalam hati jerk... Ccceeewwaahhh.... (pada hal dah bis menyemak kat kamera orang laen dah sebelum tu).....

Mission seterusnya ialah ngaja anak orang la pulak..... Da rezeki nanti aku nak sambung belajar..... Tunggu adik-adik aku lepas dulu.... Hohoho.....

Monday, March 14, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Konvo Oh Konvo....

Pada 15 dan 17 Mac ni merupakan konvo kali pertama aku selepas SPM.... Sebelum ni aku pon banyak kali dah kot konvo.... Kira da pengalaman dah la kan.... Konvo pra sekolah, sekolah rendah, sekolah menengah 2 kali.... Konvo gak tu kan.... Kah3.....

Bertempat di Pusat Konvesyen Antarabangsa Putrajaya di Putrajaya.... Semua warga maktab keluaran Januari 2007 berkumpul kat situ... Kami semua dilonggokkan di satu tempat lalu diberikan segulung ijazah yang amat berharga dan orang laen tak dapat pon ijazah serupa kami tu.... Kami lah orang pertama....:-)


Besok kami meriahkan kawasan yang sunyi sepi ni.....

Sunday, March 6, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Sebulan Sudah Berlalu

Tanggal seluar....Eh2....Tanggal 7hb, genab sebulan aku menjadi guru.... Bukan guru nanak ye kawan-kawan tapi guru sebenar.... Bagi aku kerja ni sangat enjoy dan seronok bila kita sendiri yang menyeronokkan diri kita ni.... Da gak yang kate tension dengan keje tapi aku enjoy walaupon penat... Sampai badan pon berbelang-belang.... Hahahaha....

Tiap masa dapat kursus.... Pantang kursus aku p.... Best pe... Dapat kenal ramai member ag... Cikgu-cikgu kawasan aku ni semua spoting abis r.... Hahaha.... Ari tu baru lepas kursus kepengadilan dan kejurulatihan bola baling.... Siap jumpa cikgu lama ag.... Hohoho... Ingat ag tu diorang kat aku....:p

Balik sekolah je semua tego aku dah itam.... Kah3.... Mak aku bagi la handscok.... Wat pelindung la kononnye.... Kih3... Pakai la gak dan ternyata putih kembali tangan aku seperti putihnya tapak tangan ini... Hahaha....

Okey la.... Kang sambung citer laen r.... Aku tengah bengang sebab astro umah baru aku ni wat hal.... Cencurut tol....!!!
Thursday, March 3, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Berakhir Sudah

Pada 1 dan 2 Mac 2011.... Berakhir sudah pertandingan anak buah aku di arena daerah.... Hohoho.... Diorang suma bungkus sudah.... Nak buat macam mana.... Padat sangat jadual diorang sampai nak perform pon x dapat.... 3 perlawanan tu semua kalah...

Control game pon tak guna kalo tak dapat jaringkan gol kan.... Sob3.... Sedey giler ah... Tapi nak buat macam mana... Terima saja lah.... Diorang nampak letih giler sejak di awal permainan lagi.... Maklumlah baru je lepas pertandingan olahraga... Selang sehari camtu la lebih kurang baru la buat latihan.... Tak dan nak rehat pon....

Sesapa pon letih bila kene macam tu kan.... Tapi tak pe la.... Taun depan cuba lagi....:)

vs SK Kg. Baru Redang Punggor 2-4 (team ni juara daerah)
vs SK Sultan Idris II 1-2
vs SK Simpang Empat 0-1

** Aku nak bina team yang lebih mantap taun depan dengan berbekalkan player-player sedia ada.... Kebanyakkan player aku budak tahun 4 & 5..... Pengalaman dah ada tu..... Siap la korang..... Hahahaha....
Sunday, February 20, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Setelah 2 Minggu

(sapu-sapu sampah, lap-lap habuk)

Haacchhoommm... Sori-sori.... Berhabuk dah blog aku nih... Maklumlah kan, lama sangat tak update dan bagi post baru... Sibuk gak la jadi cikgu nih... Nak urus macam-macam.... Ulang alik ke Teluk Intan dari Bagan Datoh tu memang dah jadi rutin dah tu.... Jarak Teluk Intan ke Bagan Datoh da la dalam 45km.... Tak jaoh sangat pon.... Hohoho...

Urusan rumah semakin selesai.... Akak PPD yang cun sangat membantu.... Hahaha.... Baru cakap sikit dah die tolong macam-macam..... Memang sayang gilerr ah...:-p Tapi TNB Hutan Melintang cam sial.... Kenapa aku cakap macam tu... Ada la sebab die.... Sensorr... Ttuuutttt....

Sekarang ni sibuk sukan..... Sekolah aku kelompok 8....

Baru-baru ni baru siap tiga sukan yang berterusan.....

Badminton lelaki dan perempuan tempat ke-3

Pasukan ni mana da traning ape pon... Maen anta je sebab sekolah dapat barang baru.....:-p

Bola Baling


Lelaki - Separuh akhir --> Ketiga
Perempuan - Johan


Team ni baru ditubuhkan dan ambik masa 10 hari latihan pagi dan petang.... Kerja keras tu.... Haha...

Satu pencapaian yang sangat baik untuk sekolah tu....:-D

(agak sedikit tak puas ati dengan pengurusan dengan gaya yang menyusahkan suma orang.... Hohoho)

Bola Sepak


Team A - Naib Johan
Team B - Ke-4

Team ni dapat buat 2 pasukan sebab kelompok 8 maen 7 sebelah....
(Kalah pasal keeper aku tu berlagak.... Padan muka die)

Minggu depan pulak ada Olahraga.... 22 dan 25hb di Stadium Sabak Bernam... Sewa stadium tu... Baru gempak.... Hahaha....

Memang dah macam udang bakar la skang ni... Tapi aku sangat enjoy dengan kerja-kerja macam ni.... Best gilerr... Hahaha.....

Suma cikgu turun bagi kerjasama.... Time match lak suma turun bagi sokongan.... Senang cakap memang best la..... Hehehe.....

Banyak ag la nak citer tapi nanti-nanti la ek.... Senang-senang aku update lagi blog nih...

Pada pembaca setia..... Trima kasih banyak-banyak sebab sudi bukak dan baca blog aku ni.... Maaf jugak sebab tak sempat nak blogwalking korang nye blog.....Sob3..... Ape pon


Love u all.....:-D
Sunday, February 13, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Bermula Langkah Baru....:)

Tanggal 7 Februari 2011.... Aku melaporkan diri di SK Bagan Datoh.... Tapi sebelum tu kene pergi PPD Hilir Perak dulu untuk sesi taklimat.... Ingat aku pergi sana tak da la sesapa kenal (maksud aku cikgu-cikgu kat situ) rupa-rupanya da gak yang kenal... Nasib baik pegawai PPD tak da masa tu.... Kalo tak, masak aku... (Pegawai PPD tu sebenarnya bekas guru BM aku di SMK Sultan Abdullah yang mengajar aku selama 2 tahun)....

Petang tu baru aku pergi sekolah untuk melaporkan diri.... GB tu sebenarnya dah lama dah kenal aku.... Waaa... Hahaha.... Wat selamber je la.... Profesional kan...:-p

Aktiviti di sekolah : 

Isnin : Lapor diri pon petang dekat pukul 5... Nak buat ape pon.... Sembang-sembang dengan GB je la....

Selasa : Merayau-rayau dan bersosial di segenap kawasan... (nasib baek sekolah tu kira nye besar la jugak)

Rabu : Masih merayau-rayau dan bersosial...... Da kene relief 1 kelas je.... Tarbiah budak-budak...... Petang traning budak.....

Khamis : Traning budak bola baling..... Mula ambik jawatan S/U Sukan, Ketua Panitia PJ, Ketua Bilik Akses.... Hahaha.... Gila pangkat betul.... Kalah Hosnil Murtabak.....

Jumaat : Buat line padang untuk olahraga, pasang net gol bola baling, traning budak-budak, relief kelas kejap... Hohoho....

Sibuk kan jadi cikgu... Sapa kata jadi cikgu tu relex.... Mai aku sekeh pale die....

Matlamat aku kat sekolah tu : 

1) Membuat stor sukan seperti pejabat bertaraf 5 bintang

2) Sukan bertaraf antarabangsa

3) Bina salsiah budak bagi deme tu reti bagi salam kat cikgu-cikgu.....

4) Ke arah siap kerja rumah 95%

Tu je la aku nak wat untuk permulaan ni... :-)
Saturday, February 5, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Cari Harta Karun

Salam semua....:) Hadoii... Penat gak ye upe nye dan cari rumah sewa walaupon kat kampung sendiri.... Huhuhu.... Setelah dapat tau tempat posting aku mencari umah sewa yang diibaratkan seperti mencari harta karun.... Ish3... Maklumlah kan.... Kat kampung, susah sangat nak cari rumah sewa ni... Bukan macam kat bandar....


Macam ni la rupa pekan Bagan Datoh


Masjid di pekan Bagan Datoh

Memula tu aku mencari-cari rumah sewa di kawasan sekitar ni.... Dapat la rumah yang lebih kurang macam ni....



Ni rumah sewa Tok Sidang kampung tu... Sebulan dia mintak RM120.00 je.... Hohoho... Tapi dah da orang tempah seminggu sebelum tu.... Sob3....

Lepas tu aku mula cari kat kawasan perumahan pulak.... Jumpa ketua kat situ.... Bersama beliau kami mencari sehingga jumpa sorang pakcik tu....

"Ada 1 umah tu... Tapi berhantu la.... Ko nak?"

"Bleh gak... Hoho...." dengan selamber aku jawab....

"Betul ni?"

"A'ah". 

Pastu mak aku cakap... Ko kene pk gak nanti member ko yang laen macam na....

Dalam ati aku kate.... Betul gak tu....

Pastu da sorang pakcik datang suggest 1 rumah ni....

Aku pegi kat situ dan tengok-tengok tu homestay.... Tuan rumah cakap leh je nak sewa.... Lama-lama pon tak per.... Ya Allah.... Syukurr sangat-sangat....:)

Rumah tu sewanya sehari RM50.00 1 bilik....




Tapi pakcik tu sangat baik hati... Rupa-rupanya 1 bilik hanya RM150.00 sebulan....!!!! Alhamdulillah....:)
Kitorang sewa bahagian atas dan pakcik tu dok bahagian bawah..... Kiranya bahagian atas tu kitorang nye kawasan la....:)


Wednesday, February 2, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Akhirnya Status Berubah

Alhamdulillah.... Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya aku akhirnya bertukar status.....:-) Tukar status ni ramai istilahnya kan.... Bujang kepada bertunang... Bertunang kepada berkahwin.... Hidup kepada mati.... Miskin kepada kaya.... Hina kepada mulia.... Macam-macam lagi la.... 


Aku ni tak da kene mengena pon dengan status-status di atas.... Aku hanya bertukar status dari pelajar kepada penganggur dan maid.... Dari penganggur kepada guru....:D Ini semua MQA nye pasal la aku lambat posting... Tapi aku tetap gak bersabar.... Tak mo keje sambilan.... Nak manfaatkan cuti-cuti ni dengan mendownload movie sebanyak mana yang aku leh download.... Ni pon tak siap ag ni.... Hahahaha.... Bukan ape.... Bila kerja nanti, hilanglah nikmat cuti sebab bila dah kerja mula la nak cari cuti.... Betul tak kanak-kanak...??? Eh2... rakan-rakan.... Hahaha.... Tersilap pulak...:-p


Berkat kesabaran yang tinggi diterapkan dalam diri aku ni... Akhirnya tanggal 28 Januari 2011 keluarlah keputusan penempatan.... (tau negeri je)....



Tengok je menda ni.... Memang xcited gilerr wa cakap sama lu...!!! Hahaha....

Pastu gatai-gatai tangan p kol JPN Perak pulak.... Abang JPN angkat dan bagi tau minggu depannya (ari Isnin) baru boleh kol dan tau daerah mana.....:)

Aku tak kol ari Isnin tapi hari Selasa.... Ingat leh tau teros nama sekolah.... Leh gak buat sidang media terus sebab ramai dah tak sabar mengalahkan excited nak tau nama sekolah dari aku....Kih3....

"Assalamualaikum abang JPN, agak-agak saya dicampakkan ke mana".

"Awak dicampakkan di daerah Hilir Perak. Sekolah saya tak mau bagi tau..". sambil tergelak-gelak... 

Ciss... Tau-tau je aku dok situ....

Dengan sabar... Hari Rabu PPD Hilir Perak kol aku.... Awek yang kol beb....:p

Rupanya aku dicampakkan di tempat kelahiran aku...

SK BAGAN DATOH,

36100, BAGAN DATOH,

PERAK DARUL RIDZUAN.

56km dari rumah aku....

10km dari kampung aku....

5km rumah M DAUD KILAU.... hahahaha.... (tu yang penting)

Yang 1 maktab dapat sama tempat dengan aku ni Syafiq, Solah, dan Yuni.... Tu je la dapat dikesan.... Yang laen-laen kat Teluk Intan.... Pastu da la dak-dak maktab laen....:) 

Selamat bertugas semua....!!!!!!


Tuesday, February 1, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Hadiah Februari....!!!

Masuk je bulan Februari ni....Macam-macam menda terjadi....:) Alhamdulillah... Semua menggembirakan aku.... Tapi aku paling hepi biler cerita ini yang terbit....


Ni yang pertama apabila Fernando Torres telah menyatakan persetujuan untuk datang bermain di Chelsea... Ramai gila fan Liverpool @ Liverfool yang meroyan.... Hahaha....


Pembelian kedua Chelsea... David Luiz dari kelab Benfica.... Pertukaran dengan Nemanja Matic... Memang smart la da bek cam ni... Hohoho... Dah da 2 bek Brazilian.....:D



Monday, January 31, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

25 Tentang Diriku.... Hoho...

Setelah diminta oleh ramai blogger.... Ramai ker...?? Hahaha... Buat gak la kan...:)

1) Nama sebenar Mohamad Fakhri b. Abdul Manan
2) Lahir 21 April 1987
3) Mak orang Jawa dan abah orang Banjar...
4) Lebih pandai cakap Banjar dari cakap Jawa....ahahaha....
5) Nama panggilan banyak gak....cam ejen perisik lak....Ayie, Pak Man, Pak Mud, General, E'e dan lain-lain...haha...
6) Minat giler kat bola sepak dan bola baling...
7) Chelsea die hard fan......Kah3...
8) Kejo Yob Kejo nye penyokong....!!!
9) Benci gilerr kat MU...Hahaha...
10) Masa dulu penah naek flight... Hohoo
11) Hanya Perlis dan Johor je tak pernah p....
12) Nak jelajah semua pulau-pulau kat Malaysia ni.....
13) Seorang guru....:D
14) Tak isap rokok...!!!
15) Suke nyakat.... Hahaha.... (aku baek la)
16) Suka no 10, 14, 21....
17) Adik beradik da 6 suma laki...
18) Aku yang no 2....
19) Pernah xcident brapa kali ntah..... Tapi bukan langgar orang.. Mengelak da la.... So &(*%)_$#
20) Menggantung but selama setahun setengah atas injury yang teruk..... Huhuhu....
21) Suke enjoy... Hohoo...
22) Kuat makan bila sakit.....
23) Suka anime....!!!
24) Suka merayap
25) Suka baca komik.....!!!


Friday, January 28, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

SePaRuH JiWa Ku pErGi.....................................................

Kau lihat betapa indahnya dunia ciptaan Allah...... Kau lihat kitaran hidup ini..... Sentiasa berubah dan berterusan dan terus meninggalkan kita sekiranya kita lalai.... Setiap yang hidup pasti akan menemui ajalnya....

Sekadar mukaddimah ye kawan-kawan.....:-)

Kat sini sebenarnya aku da 1 cite... Cite ni tentang makhluk Allah jugak.... Bukan rekaan tau tapi benar-benar ni... Hoho...

Makhluk Allah itu ialah kucing..... Kucing ni binatang kesayangan nabi...:D

Cite nye cam ni.... Kat umah aku ni suma kucing buangan.... Orang lalu je mesti tinggalkan kucing diorang kat rumah aku... Mentang-mentang rumah aku ni kat tepi jalan je... Sambil lalu tu tinggalkan kucing yang diorang tak mau...

1 ari tu... Da kucing cantik diorang buang kat rumah aku.... Baka Parsi kot sebab bulu die cantik n lembut gak la.... Kucing jantan tu.... Hahaha...


Macam ni la lebih kurang...

Tak lama lepas tu.... Ada orang buang kucing lagi kat rumah aku.... Kali ni kucing kampung je kot... Betina... Hohoho...

Aku pon pikir-pikir.... Elok kacukkan kot kucing nih... Pe ag... Kucing tersebut disetubuhkan lah maka terhasillah anak-anaknya yang comel-comel.... 3 ekor je... Hohoho....


Yang ni aku bg nama Muhyi.....


Ni namanya Ajib.......


Yang ni namanya Ros.....

Tapi malangnya..... menatang-menatang ni suma dah tak da kat umah aku.... Sob3..... Memula mak bapak kucing ni hilang dulu.... Lepas tu Muhyi dan Ajib dah diculik ketika bermain-main sesuka hati di luar kawasan rumah... Manakala Ros baru je mati sebab meroyan kot.... Sebab bagi makan dah tak mau dah... Bagi minum pon tak mau gak.... Makan friskies, minum anlane... Tengok tu... Mewah kan beliau-beliau ni makan...... Kalah orang-orang Somalia.... Hohoho....

Tapi kini mereka sudah tiada..... Cam separuh jiwaku pergi gak la... Tak ada lagi yang melepak dihadapan pintu rumah aku sampai kadang-kadang tu tersepak @ terpijak.... Waaa... Memang SOB (Son Of Bitch) la orang yang culik Muhyi dan Ajib tu sampaikan Ros terus meroyan...... Sampai ati diorang wat Ros cam tu... (memang sampai ati la tu sebab sanggup culik kan) ..... So, skang Ros dah RIP (Rest In Peace) dah....


*** Agak-agak korang perasan tak nama tu berkisarkan kepada sapa.....??? tak ada mengena yang hidup atau mati.....sekadar kucing sahaja.....:-D


p/s : ari isnin ni aku akan adakan sidang media untuk memberitahu dimana aku ditempatkan secara rasmi....tak tau la ari isnin ble kan....mggu depan @ minggu 1 ag...kat c2 lagi detail kat mana akan ditempatkan....hahaha....minta bersabar ye tuan-tuan dan puan-puan......:p


Thursday, January 27, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi
Tuesday, January 25, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Best Tau Cuti Lama-lama Ni....:)

Sementara menunggu posting yang tak kunjung tiba nih... Sebenarnya memang macam-macam menda la aku buat... Keje utama ialah suri rumah... Haha... Pe korang ingat orang lelaki tulen tak boleh jadi suri rumah ke...?? Bangun seawal 5 pagi tanpa tidur balik.... Menyediakan sarapan.... Kemas rumah.... Masak... Jaga anak (ni tipu ye, aku bujang lagi).... Basuh kain... Sidai kain... Bagi kucing makan.... Tukang cat... Pasang grill rumah... Tapi yang paling penting sekali aku jadi kerani untuk bapak aku... Hahaha.... Tolong dia wat takwim sekolah dan wat surat-surat pekeliling @ perlantikan cikgu-cikgu....

Da gak orang tanya kenapa ko tak pergi keje je... Leh dapat duit...

Aku jawab je... Bukan tak mo keje tapi kerajaan dah bagi cuti ni aku kene la manfaatkan sebab nanti dah keje nanti sebok pulak nak cuti la... MC laa... Outstation laa... Ne da masa suma tu.... Hahaha....

Aku tolong bapak aku keje lagi baik.... Gaji pahala insyaAllah....:D

Sebenarnya bapak aku tu da penyakit.... Gout... Selalu orang kene tang kaki je tapi die kene leh kate suma sendi la.... Sebab tu aku tak berapa ralit sangat kalo die kene sakit... Dah besa dah... So, redha je la kan....:D

Dalam bulan ni aje... Dah 5 ari die cuti... Aku la yang teman kan die kat rumah ni... Haha... Bagos betul (puji diri sendiri la pulak)


Ni la bapak aku.... Hahaha....

Resepi Hari Ini...:)

Mari tuan-tuan dan puan-puan...... Hari ni diterbitkan satu resepi khas untuk anda semua... Tak tanya pon anda tu reti masak ke tak... Dah penah buat ke tak... Ikut aku la nak bagi tau gak... Kalo dah tau tu, dok diam-diam... Nak komplen-komplen kat bawah tu ye....Ruangan wasiat... Senang nak tempah nissan nanti... Oppss... Terkasar ker...?? I'm sori..... Ngeh3.... Hehehe...


Ok...Ok... Melalut lak kan... Hohoho... Resepi ari ni ialah taaadddaaaa.... Eh eh... Bukan taaadddaaa makanannya, tapi Cendawan Tempura....:D


Selamat menonton....:)



1) Bukak cendawan tersebut dari plastiknya dan cerai-ceraikan nya.. Basuh dan keringkannya sehingga betul-betul kering la....



2) Pecahkan telur anda....eh eh....telur ayam la... Pecahkan ke dalam cendawan dan gaul-gaulkan bersama-sama tepung khas.... Gaul sehingga rata....


3) Setelah siap digaul dengan tepung... Tunggu sehingga 5 minit untuk sebatian... Kemudian campakkan cendawan-cendawan tersebut ke dalam kuali yang mengandungi minyak panas... (Pandai-pandai korang la nak tau die masak ke tak... Tak kan nak tunggu sampai kulit negro baru nak angkat kot)


4) Bila sudah masak... Hidangkanlah... Nak hias-hias pon tak pe... Ikut kreativiti korang la kan... Aku malas nak hias-hias sebab semua tu membazir je... Masuk perut ia tetap akan hancur.... Betul tak...!!! (nada seperti ucapan di TV1)

Demikianlah tadi resepi pada hari ini... Pada yang pernah mencuba... Teruskan mencuba.... Pada yang tak pernah mencuba.... Cubalah selagi hayat anda dikandung badan... Grazie.. (Baru lepas tengok cite Itali, gini la jadi nya...Hohohoho).....
Sunday, January 23, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Raja Lawak Kali Ni Memang Best....Hehehe....

Bukan senang tau nak buat lawak... Korang ingat senang ke nak buat lawak... Silap-silap macam orang bodoh je nanti... Sapa nak kan.. Aku sekarang ni gian gila tengok raja lawak... Bukan macam tahun lepas... Tak best la... Tahun ni memang best... Kih3... Tengok tu, dah tergelak dah aku... Hohoho... Episod pertama dah kelakar dah.... Sekali tengok episod kedua... Kelakar gak... Haha... Aku download siap die nye segmen pencarian bakat tu... Rugi tak tengok tau..... :D




Ni Nazmi... Orang Sungai Besar... Cite dalam episod pertama dia lah yang paling best sekali..... :D




Episod kedua, kumpulan adik beradik R2 yang paling best.... Orang gila yang best.....:D


Kalau korang nak tau, bila berlawak mesti kene pikir banyak benda.... Bukan maen buat lawak macam tu je... Silap-silap korang makan penyepak kot... Hahaha... Ce tengok bawah ni... Ajaran dari sifu.... (Buku APO?).....:-

1)  Jangan buat lawak slapstik iaitu dengan mengetuk kepala orang lebih-lebih lagi orang yang korang tak kenal untuk nampak kelakar sebab itu bukan kelakar namanya tapi kasi hati terbakar.

2)  Lawak yang berkualiti ialah lawak yang kurang penggunaan bahasa kesat sebab tak semua orang suka lawak yang mencarut-carut serta lucah.

3)  Jangan buat lawak depan mayat dalam acara memandikan mayat kerana dikhuatiri korang pulak yang akan bertukar menjadi mayat nanti.

4)  Salah satu lawak yang paling digemari ramai ialah lawak mengutuk seseorang. Memang lawak bagi orang lain tetapi biawak bagi orang yang kene kutuk tu.

5)  Membuat lawak sambil ketawa sorang-sorang adalah perkara paling hensem pernah korang buat sekiranya korang adalah pesakit mental. 

Haaa....korang tengok tu... Ingat senang ke nak buat lawak... Mesti menjaga sensitiviti masyarakat gak... Baru-baru ni Zizan nak buat lawak tapi tersasul kot tersalah sebut nama bapak orang.... Adooii... Bahaya tu... Marah pakcik tu dengar... Siap tulis kat twitter die lagi... Ini dah kurang ajo ni maen nama bapak orang... Hohoho... Silap gaya kene santau ko baru tau.... Kih3....

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !


Waahh...da contest ag la... Kali ni aku dijemput oleh ustzh laila... 

okay! syarat-syaratnya adalah seperti berikut...........

1.okay macam biasa korang kena jadi follower blog ini 

2.letakkan banner contest ni kat sidebar sepanjang contest berjalan & link kan ke blog ni

3.buat entry pasal contest ni dan berikan idea hadiah apa yang korang nak kalau korang menang rm100? ?*ayat yang simple je tau!*
contoh : kalau saya menang , saya nak shawl banyak-banyak !

4.tag 5 kawan-kawan yang korang rasa mesti dia nak join !

5.tarikh tutup penyertaan : 1 mac 2011


Kalau aku menang ni.... Aku nak upgrade komputer aku ke arah lebih hebat ag... Hehe...

Dengan ini aku tag :

Zulaikha
Kghie
Nazira
Amoy
Saniah

Saturday, January 22, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Blog Tak Glamer Dah Dapat 100 Followers

Haaa....ni adalah blog yang tak glamer tapi dah dapat dah 100 followers.... Tahniah ye kepada followers ke 100 sy..... Terharu sangat.... Sob3.....


Anak panah menunjukkan kepada followers ke-100 aku.... Tahniah...:)


Alamak....!!! beliau telah meminta hadiah dari tuan tanah....hoho...Maaf ye, sekarang tengah sesak segalanya.... No idea, money and no anything.... Juz to say congratulation...!!! Hehehe....:D

Thursday, January 20, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Perjalanan Hidup = Kenduri

Assalamualaikum.......:)

Jawab je...wajib tu...hoho...

Cite ari ni pasal hidup. Ramai orang kata hidup ni ibarat roda. Kadang-kadang kita berada di atas dan kadang-kadang kita berada di bawah. Kenapa itu terjadi. 2 sebab.... Pertama ialah takdir dan yang kedua ialah sebab diri kita sendiri....


“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” (Surah Ar-Ra'd : ayat 11)

Oleh itu kita sebagai hambaNya tidak boleh hanya berserah kepada takdir sahaja...:-) 

Perjalanan hidup kita ni boleh juga diterjemahkan dengan kenduri... Hehehe... Sebab apa aku kata macam ni... Mungkin sebab aku suka makan... Hahaha... Gurau je.... Dalam masyarakat kita ni banyak sangat kenduri... Seolah-olah kenduri ni seperti aturan hidup kita... Kebanyakkannya mengikut adat masyarakat.... Tak salah nak buat kenduri sebab itu merupakan salah satu jalan sedekah...:-)

1)
Pada masa bayi dalam perut @ fetus (pendek katanya) ada orang melakukan majlis lenggang perut... Hehehe..

2) 
Selepas kelahiran anak, majlis cukur jambul pon dilakukan... Semua mesti penah kene ni... Tak kira laki ke pompuan...:D

3)
Bila kanak-kanak sudah semakin meningkat usia... Mereka dikhatankan @ JAWI @ potong... Bukan potong  semua pon....Kalo tak, abis la... Hahaha... (Hanya untuk lelaki sahaja)

4)
Selepas itu, lelaki dan perempuan pon disatukan dalam majlis kenduri kahwin.....:)

5)
Kenduri doa selamat selalunya diadakan setelah mendapat sebarang ganjaran @ kebaikan sebagai tanda kesyukuran.....

6)

Kenduri tahlil sebagai petanda kita sudah berakhir di dunia ini....Huhu...

Kesimpulannya, apa yang aku nak cakap kat sini... Kitaran hidup kita ini boleh juga diterjemahkan kepada kenduri yang dilaksanakan di dalam masyarakat kita... Begitu singkat sekali kehidupan kita di dunia ini kan... Sedar tak sedar kita dah sampai ke penghujungnya....

Segala salah silap mohon ampun ye kawan-kawan.... Kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan... 

* Semua gambar ni adalah tujuan hiasan sahaja... Tiada kaitan antara hidup dan mati... Thanks google coz sudi sponser gambar ni ye.... Hehehe....







Tuesday, January 18, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Wwwooiii Babi....!!!!

"Ko prangai macam babi la".


"Eee...macam kandang babi la tempat ko ni"


"Jangan mencarut cakap babi boleh tak...!!"


"Mak, mak....tadi abang cakap babi kat adik" si abang terus kene pelempang.....PPAAANGG...~!!! (nampak bintang kejora terus)


"Mana babi tu pegi..??" (da gak orang nak cari babi)


Macam-macam lagi la yang berkaitan dengan babi. Asal menda buruk je dikaitkan dengan babi. Aku bukan nak bekap babi la tapi aku tak paham...!!!! hahaha.... Kenapa babi tu dipersalahkan...????



Menatang haram ni lek je korang kutuk-kutuk die....Hahaha...

Yang aku tak paham betoi skang ni. Kenapa orang Melayu sangat sensitif bila sebut perkataan BABI sedangkan itu perkataan tulen Melayu selain padi, amuk dan 1 ag aku dah lupa... Huhuhu.... Dimana dikatakan cintailah bahasa kita...?? Lebih sopan disebut sebagai KHINZIR @ PIG.... Pig 2 pon sensitip gak la skit-skit.... Hohoho... 

Nak menghalalkan cara untuk menyebut perkataan babi ini ialah :-

1) membabi buta = kenapa tak tukar mengkhinzir buta...??

2) siput babi = siput khinzir

3) gila babi = gila khinzir

4) sawan babi = sawan khinzir

Tu je la aku bagi ayat yang femes ek.. kenapa semua tu tak tukar jadi khinzir je... Hohoho... 

Adakah menyebut babi itu mendapat dosa dan mencarut...??? 

Adakah menyebut perkataan babi itu juga kene samak...??? 

Ok, kita kembali ke tajuk asal pulak. Babi dan anjing ni sama je seangkatan. Dua-dua sama je haram nye baik dari segi makan, sentuhan, jejak basah dan juga taik nya. Najis berat nih... Cuma bezanya babi ni dihina dan anjing disanjung. 

Kenapa aku cakap macam tu..??

1) Babi ni sampai orang nak sebut pon dah dikatakan mencarut sedangkan sebut anjing lek je. Siap da jenama-jenama lagi anjing tu...

2) Babi dibela oleh orang bukan Islam tapi anjing ada dibela oleh orang Islam..

3) Babi tak dibawak memburu dan menjaga rumah tapi anjing boleh buat menda-menda tu... (kenapa tak ganti angsa je...?? menatang tu bleh jaga rumah gak pe)

4) Sapa bela babi dicaci tapi bela anjing lek je orang tu....

5) Babi tak boleh bawak jalan-jalan sesuka ati tapi anjing boleh...

Tapi persamaan menatang haram ni ialah dua-dua HARAM DI SISI AGAMA ISLAM...!!! (kalo pegang dalam keadaan yang kering tak perlu disamak. Kalo was-was @ ragu-ragu, wajib samak)

Yang aku hairan sangat skang ni... Kenapa bila orang pegang babi ni dicaci dah diherdik sedangkan orang berjudi dan minum arak tu tak pulak dicaci... Malah makhluk-makhluk ni seolah-olah dipuji dengan perbuatannya itu.... Kenapa ye...??  


Maybe awek cun ni siap posing dengan babi tercinta kot... Sebab tu orang marah... Hohoho... 

Pegang babi ni boleh samak tapi minum arak dan hasil judi jadi darah daging.... Camne kita nak samak daging  dan darah kita tu ye...??? Guna dialisis ker...???


Tengok ni.... Kira babi ni macam 1001 guna la kan... Menyaingi fungsi pokok kelapa tu... Hahaha...

Ok...cara menyamak najis mughallazah @ najis babi dan anjing dan juga seangkatan dengannya...

  1. Bersihkan bahagian yang terkena najis.
  2. Basuh sebanyak tujuh kali. Sekali daripadanya mesti menggunakan tanah bersih yang dicampur dengan air.
  3. Gunakan air mutlak untuk membuat basuhan seterusnya (sebanyak enam kali) sehingga hilang bau, warna dan rasa.
Merujuk kepada Keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan 2004-2007 Hukum Melakukan Samak terhadap Najis Mughallazah Menggunakan Sabun Tanah Liat adalah dibolehkan (Muzakarah ke 76 pada 21-23 November 2006) ianya seperti yang tercatat dalam teks keputusan berikut:
"Sabun yang mengandungi unsur tanah liat boleh digunakan untuk melakukan samak najis mughallazah dengan syarat tanah tersebut suci dan peratusan kandungan tanah dalam sabun melebihi daripada bahan-bahan yang lain serta kaedah samak tersebut dilakukan mengikut syarak." (Wikipidea).

Akhir kata....segala apa yang aku terbitkan ni sekadar ilmu untuk kita kongsi bersama... Aku terima segala kritikan da apa yang anda semua nak komen dengan ati terbuka.... Mintak maap kalo ada salah silap atau pon terguris perasaan ke kan.... Besa la manusia biasa memang ada buat silap.... Aku pon bukan syumul....:-)

Monday, January 17, 2011 | By: gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi

Ejen Yahudi Mana Ntah Sabotaj Aku...!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtela... Eh2 macam mana boleh pelat nih... Ish, terikut cakap David Teo la nih... Hoho.. Sebelum nak marah-marah tak tentu pasal ni, aku nak minum dulu.....
....
...
...........
...............
.......................

Alhamdulillah.... Tak jadi marah kot sebab dah kenyang... Tak pe la... Nak cite gak.. Gini, semalam PC @ komputer super aku telah di'hack' kot oleh yahudi  mana ntah... Aku tak tau sapa sebab tau-tau PC ni tetibe jer restart dan kuar macam-macam virus... Banyak gak la... Baru 32 je.. Hehe.. Menatang tu terdiri daripada En. Trojan, Mek Malware dan juga adik Worms... Dan ada la menda-menda lain yang turut serta... Huhu...

Sebelum ni aku dapat kesan gak satu kedatangan parasit bernama Dr. Watson... Beliau telah memakan space hardisk aku sebanyak 80.3G... Waauuu banyak gilerr kan.... Aku jumpa die kat alamat ni... :-

C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Dr Watson\3gjd6l

Aku pon dengan selamber delete la menatang 2... Dalam seminggu lepas tu, tetiba datang la macam-macam virus ntah mana import nye menyerang.... Aku guna Avira Premium... Tak maen la free-free nih.... (blagak btol) hahaha... Tapi tak berjaya dan semua program tak detect langsung... Tenet tak lek connect (kene eja dlm BI sebab kalo eja dalam BM laen lak korang pk nanti) langsung...

Kuar la pulak promotion anti virus system tools.... Siap suruh beli online ag... Aku ne la da duit masa-masa gini dalam bank... Ishh... Serabut gilerr masa tu, memula wat dulu repair windows... Ingat ok dah lepas buat tu, rupanya tak jadi jugak...

Last choice, FORMAT....!!! Bekap suma fail, pastu format tanpa balas kesian... Lepas tu aku terus keluar beli anti virus Kaspersky pulak... Dah 4 tahun aku guna Kapersky, ingat nak tukar la pulak kat Avira... Rupanya tak jadi gak... Inilah akibat curang kan.... Sob3... Terpaksa aku rujuk semula dengan Kapersky....

Kapersky ni bagos gilerr.. (bagi aku la, korang tak tau la pulak kan)... Sebabnya sepanjang aku guna 5 tahun,  dengan PC tak pernah nak off dan on 34 jam, online skali la tu... Games yang melambak dan hardisk 1 Tera...(mak aih)... Tak pernah wat hal lagi la....:) (promote la pulak...hihi...)

Ni ranking antivirus ikut kajian aku :-

1) Bit Defender

Ni antivirus paling hebat la sebab bila dia jumpa je banyak sangat virus dalam PC @ lappy korang... Dia akan buatkan korang nye PC @ lappy tak boleh bukak terus... Lepas tu apa lagi... FORMAT JE LA...!!!! Hahaha....

2) Kaspersky



Ni pulak Kaspersky... Terbaek bagi aku sebab aku guna menda ni lama dah... Hanya RM65 for 1 user & 1 PC (tulis je gitu, pepandai korang la nak meramaikannya)... Memang sesuai untuk semua peringkat umur dan segenap bangsa dan pelusuk negeri... Gunakan tanpa was-was... 

3) Avira (payung merah)



Avira ni better guna yang premium sebab kalo free yang selalu da download dalam tenet tu die juz scan je dan  tak buang pon virus korang tu... Kelemahan die ni, kalo virus banyak sangat dan kuat macam makcik Malware tu, die tak boleh nak layan sangat dan die akan hanyut sekali gak... Terjadi kat aku la ni... Haha... Padan muka aku....

Ok.... antivirus yang lain-lain tu macam Panda, AVG, Spyware, Nortan, Avast, McAfee, ThreatFire, ESET etc tu kan... Ok gak cuma tak berapa kuat sangat la... Aku cuma suggest pe yang aku guna selama ni je... Apa pon... Memang berbaloi...:) Setahun sekali apa salahnya melabur kan.... Untuk kesayangan kite gak... Hahahaha... 





Chelsea Forever...!!!

Chelsea Forever...!!!